Situacija i dalje teška
4

Pandža: Glavni dobavljači sirovina dali rok Aluminiju i pozvali Vladu FBiH u pomoć

Piše: R. D.
Boris Vican i Dalibor Pandža (Foto: R. D./Klix.ba)
Boris Vican i Dalibor Pandža (Foto: R. D./Klix.ba)
Zaključci Vlade Federacije BiH se provode, ali nema poboljšanja u poslovanju mostarskog Alumnija. Struja se i dalje kupuje dan za dan, cijene su rekordno visoke, a dobavljači sirovina su dali rok do kada mogu na ovim osnovama snabdijevati nekadašnjeg giganta.

Dražen Pandža, v. d. direktora Aluminija d.d. Mostar, u uvodu današnje konferencije za medije je naglasio da se o poslovanju ove kompanije ni danas ne mogu kazati neke pozitivne vijesti.

"Glavni razlog zbog kojeg smo sazvali ovu konferenciju je stav naših dobavljača, da se i njihov glas čuje. Zamolili su nas da kažemo i njihovo mišljenje, dva naša najveća dobavljača i tri kupca. Prije desetak dana na sastanku smo tražili njihovu pomoć, oni su se odazvali tome i dobijali smo sirovine neophodne za proizvodnju, s tim da dio sirovina nismo mogli plaćati. Glavni naši partneri Glenkor i Erdal su kazali da uprava ima njihovu podršku, sve sirovine se nalaze tu. Jedina njihova želja je da se tu još pojavi i vlada te da riješi probleme o kojima smo pričali prije petnestak dana, posebno po pitanju struje", kazao je Pandža.

Kazao je i da dobavljači na ovakav "nekomercijalan" način podržavaju kompaniju već desetak dana i da će to trajati do petka, 23. novembra. Nakon tog roka oni će nastaviti dopremati sirovine, ali dugovi se neće moći gomilati, već plaćati.

"U kombinaciji sa sadašnjim cijenama struje, to je apsolutno nemoguće", bio je jasan direktor Aluminija.

Novinari na današnjoj konferenciji za medije u Aluminiju (Foto: R. D./Klix.ba)
Novinari na današnjoj konferenciji za medije u Aluminiju (Foto: R. D./Klix.ba)

Pandža je kazao da u vezi s provedbama zaključaka Federalne vlade postoje određeni problemi u komunikaciji te da se čekaju termini za sastanke s njihovim predstavnicima.

"Što se tiče reprograma starog duga od 184 miliona mi smo u pregovorima s Elektroprivredom HZHB i tu imamo određeni napredak. Obaveze resornog ministarstva u vezi s umanjenjem naknada za obnovljive izvore enerije možemo očekivati početkom naredne godine. Elaborat o mjerama uštede je pri kraju i u narednih dan ili dva biti će poslan u Vladu FBiH te ćemo početi njegovu implementaciju", izjavio je Pandža.

Pandža je kazao da je danas otvoren poseban račun Aluminija koji će biti zaštićen od blokada, što je prema njegovom mišljenju i najveći uspjeh u implementaciji zaključaka Vlade FBiH. Kuća za izradu revizije je angažovana i već radi, a čeka se prebacivanje sredstava od Vlade FBiH da se izrada revizija plati.

Kazao je kako je snabdijevanje električnom energijom i dalje problematično, da se ona kupuje dan za dan, što je veliki rizik.

"Danas smo dobili ponudu za struju od 99 eura, što niko na svijetu ne može plaćati. To je historijski rekord u aluminijskoj industriji da neko dobije ponudu s takvom cijenom. Dugoročno se teško može raditi ovako", kazao je Pandža, naglasivši da je gornja prihvatljiva cijena struje 60 eura.

Podsjećamo da je sindikat ove kompanije za srijedu zakazao štrajk upozorenja koji će trajati tri dana po jedan sat dnevno. Pandža je kazao da uprava podržava zahtjeve sindikata jer ako nema novca za struju i sirovine, teško da može biti i za plate.