{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pad industrijske proizvodnje u RS-u

F
25.9.2013. u 11:55
0
9
Pad industrijske proizvodnje u RS-u
0
Pad industrijske proizvodnje u RS-u
Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u augustu ove godine, u poređenju s julom, manja je za pet posto, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.
Pad je zabilježen u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, koja je manja za 5,9 posto, energije za sedam posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,2 i trajnih proizvoda za široku potrošnju za čak 20,9 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda veća za osam posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u augustu 2013., u poređenju s julom ove godine, u prerađivačkoj industriji bilježi pad od 10,1 posto, u području vađenja ruda i kamena pad je od 12,5, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji ostvaren je rast od 2,3 posto.

Ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u RS-u u augustu 2013., u poređenju s istim mjesecom 2012., veća je za 6,3 posto.

Statističari naglašavaju da je kalendarski prilagođena proizvodnja energije, u augustu 2013. u odnosu na august 2012., veća za 21,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,9 i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,4, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za 6,5 i kapitalnih proizvoda za 20,0 posto.

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u augustu 2013. u poređenju s augustom 2012., u prerađivačkoj industriji bilježi pad od 2,8 posto, u području vađenja ruda i kamena pad je od četiri, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji ostvaren je rast od 23,2 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: