Privreda
784

Otvoreni novi pogoni: Violeta postaje konkurent međunarodnim brendovima

Klix.ba
U prisustvu članova Predsjedništva BiH, privrednika, medijskih predstavnika, te brojnih zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života Bosne i Hercegovine i regiona, danas je u Grudama pušten u rad novi pogon tvornice deterdženata i dječijih pelena Violeta.

Novootvorenu tvornicu Violete je svečano pustio u rad Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

On je ovom prilikom, pored ostalog, izjavio: "Iznimna mi je čast otvoriti pogon u koji su utkana najnovija tehnološka dostignuća koja će kroz našu zemlju ući na evropska tržišta. Za nas koji ovdje živimo ipak je važnija važnija činjenica da će ova tvornica u samom startu osigurati budućnost za mnoge porodice".

"Ovo je važan trenutak u razvoju naše tvrtke i našeg brenda. Violeta postaje ravnopravan konkurent velikim internacionalnim brendovima u novim kategorijama u cijeloj regiji. Ukupna investicija od oko 40 miliona KM osigurat će mnoga direktna i indirektna radna mjesta u Grudama i cijeloj BiH, kroz distributivne, prodajne, marketinške i druge aktivnosti. Nadamo se da će naš primjer potaći i druge domaće tvrtke da ulažu u proizvodnju, koja je ključ razvoja države, a za Violetu ovo je još jedan uspjeh u dugogodišnjem kontinuiranom razvoju", istakao je Petar Ćorluka, predsjednik Uprave Violeta, napominjući da pored ekološki osviještene proizvodnje koja podrazumijeva vlastiti izvor vode, solarno energetsko napajanje i potpunu efikasnost bez otpadnih voda, tvornica zadovoljava najviše svjetske standarde automatizacije i energetske efikasnosti.

Tvornica tekućih deterdženata će brzinom od 6.000 litara na sat, proizvoditi deterdžente za rublje i ručno pranje suđa, te omekšivače i ostala sredstva za ličnu higijenu. U okviru tvornice prvi put u Europi za proizvodnju superupijajućih pelena iznimne mekoće koristit će se najsavremenija japanska tehnologija sa brzinom linije od 800 pelena u minuti i automatskom pakirkom, koja će biti instalirana u BiH.

Većina proizvoda iz postrojenja Violeta već se nalazi na trgovačkim policama širom Bosne i Hercegovine, kao i na brojnim inostranim tržištima. Uskoro se očekuje i plasiranje novih proizvoda iz kategorije lične higijene.