Privreda
23

Otvorena "Konjička kuća": Atrakcija koja spaja turizam, ruralni razvoj i običnog čovjeka  

Klix.ba
U selu Borci iznad Boračkog jezera (općina Konjic) zvanično otpočela sa radom „Konjička kuća“, prva agroturistička atrakcija u Bosni i Hercegovini.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koju su organizovali Savez poljoprivrednih udruženja Konjic i Općina Konjic prezentiran je program Konjičke kuće, koja će djelovati u okviru Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic i predstavljati ponudu 736 poljoprivrednih gazdinstava iz konjičke općine. Konjička kuća će intenzivno raditi na uvezivanju različitih poljoprivrednih djelatnika i proizvođača u cilju postizanja što boljih tržišnih rezultata te što kvalitetnijeg zadovoljavanja potreba korisnika udruženja.

"Općina Konjic je u ovom projektu prepoznala veliku vrijednost u smislu povezivanja poljoprivrednih, turističkih i kulturno-historijskih kapaciteta koje nudi ovo područje te njihovog značaja za budući razvoj cijele općine i smanjenja nezaposlenosti", naglasio je ovom prilikom Vahid Alibegović, pomoćnik načelnika općine Konjic.

Savez poljoprivrednih udruženja Konjic čini pet udruženja građana koji su zajedničkim naporima i uz podršku donatora realizovali projekat Konjičke kuće sa rasadnikom na kojem se uzgaja voće i povrće na tradicionalan i "zdrav" način.

Konjička kuća će stoga za sve posjetioce i prolaznike biti prava adresa za narudžbu ili direktnu kupovinu tipičnih proizvoda s područja općine Konjic.

Također, Konjička kuća, smještena tačno na mjestu ukrštanja magistralne ceste Konjic-Glavatičevo i antičke ceste koja je svojevremeno s juga vodila prema sjevernim krajevima BiH, sa svojim novoizgrađenim smještajnim kapacitetima i restoranom predstavljat će i mjesto za relaksaciju, odmor i otkrivanje prirodnih, historijskih i turističkih ljepota Hercegovine.

"Još prije nekoliko godina došli smo na ideju da ono što proizvodimo na području općine pokušamo bolje plasirati i pokazati građanstvu. Ideju smo predložili općini Konjic i našim donatorima, koji su je prigrlili, pa danas svi možemo vidjeti rezultat ove zajedničke inicijative. Ideja Konjičke kuće povezuje turizam, ruralni razvoj i običnog čovjeka – seljaka. Svi naši posjetioci ovdje će moći konzumirati domaće, tradicionalne prehrambene proizvode, a to znači - niti organske niti komercijalne, već onakve kakve su ovdje odvajkada proizvodili naši preci", rekao je predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Nusret Avdibegović.

Svečanosti otvarenja "Konjičke kuće" prisustvovali su i partneri projekta, odnosno predstavnici organizacije OXFAM u BiH, Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), Općine Konjic te Nevladine organizacije "Wigwam" koji je najboljim poljoprivrednicima dodijelila specijalna priznanja.