Višemilionska dugovanja
0

Otvoren stečaj u Prehrambenoj industriji Swisslion Trebinje

M. P.
Za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Borko Šupeta
Za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Borko Šupeta
Okružni privredni sud u Trebinju krajem prošle sedmice otvorio je stečaj u preduzeću Swisslion prehrambena industrija Trebinje, i to na zahtjev Swisslion industrije alata, koji su podržale i ostale kompanije u vlasništvu Rodoljuba Draškovića.

U obrazloženju rješenja navedeno je da predlagač i umješači ostaju kod prijedloga za stečaj navodeći koliko potraživanja imaju od prehrambene industrije.

Najveći iznos potraživanja, kako je navedeno, ima kompanija RDT Swisslion Trebinje i to oko 11 miliona KM. Kompanija Takovo iz Gornjeg Milanovca potražuje 3,5 miliona KM, Swisslion prehrambena industrija Beograd 1,6 miliona, a Prehrambena industrija Skoplje skoro million KM. Kompanije Swisslion industrija alata i Grad sunca imaju nešto manja potraživanja.

U obrazloženju rješenja o stečaju navedeno je kako se ova potraživanja nisu uspjela naplatiti redovnim putem, a duže od 60 dana, a i stečajni dužnik se izjasnio da se ne protivi otvaranju stečaja.

Za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Borko Šupeta, koji bi u narednom periodu trebao da provjeri osnovanost svih ovih potraživanja.

Šupeta je u svom izvještaju istakao kako je preduzeće platežno nesposobno, te da imovina može pokriti troškove stečaja i da dužnik nije u mogućnosti da nastavi dalje poslovanje zbog čega je i predložen stečaj.

Swisslion prehrambena industrija je prošlu godinu završila u minusu od 738.015 KM, dok je 2019. imala dobit od 3,1 milion KM.