Centar Skenderija
56

Otvoren Sajam turizma u Sarajevu, posjetitelji jeli tarhanu i palačinke

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Centru Skenderija danas je otvoren 41. Sarajevski festival turizma s kojeg je poslana poruka da Sarajevo ponovno postaje turistički centar u regionu. Organizacija ovog velikog turističkog događaja veliki je doprinos za razvoj turističke ponude Bosne i Hercegovine.

Na sajmu ove godine izlaže više od 70 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i zemalja iz regije Srbije, Crne Gore, Hrvatske te Turske. Tema ovogodišnje manifestacije je "Outdoor i avanturistički turizam".

"Ponosni smo da 41. put organizujemo sajam turizma i ono što želim da istaknem je da je ovo prvi sajam koji je održan u Skenderiji. Centar Skenderija i ovaj sajam stavljaju akcent na turizam. Prepoznajemo da je turizam razvojna prilika BiH i grada Sarajeva. Mi ove godine slavimo 50 godina postojanja, a u decembru smo pripremili jedan zanimljiv i dobar program koji će Sarajevo, Skenderiju i turizam u BiH staviti na turističku kartu Evrope", rekao je direktor centra Skenderija Amer Kapo.

Ministar privrede Haris Bašić, koji je svečano otvorio sajam, kazao je da će Vlada Kantona Sarajevo dodatno ulagati u turizam, jer je jedna od naših perspektiva upravo ova privredna grana.

"Ovakav događaj je ponos grada Sarajeva, a posebno za Skenderiju koja od 70-ih godnia baštini tradiciju sličnih događaja u svrhu promocije turizma. Ovogodišnji sajam se dešava u vrijeme iznimnog razvoja turističke industrije. Vlada Kantona Sarajevo, posebno Ministarstvo privrede na čijem sam čelu, na svojevrstan način ima jurisdikciju i nadzor nad upravljanjem turističkim kapacitetima i ponudom u Kantonu Sarajevo. Mi pokušavamo na sve moguće načine unaprijediti turističke kapacitete i ponudu", kazao je ministar privrede Haris Bašić.

Dodao je da, osim što je industrijska grana koja doprinosi poboljšanju usluga koje se nude domaćim i stranim turistima te otvaranju radnih mjesta, turizam također i kozmopolitizira našu sredinu.

Svoju turističku ponudu na Sajmu predstavila je i Regionalna turistička zajednica Sandžaka. Ovu zajednicu osnovala su tri grada Sjenica, Novi Pazar i Tutin.

Iz Regionalne turističke zajednice su nam kazali kako dosta Bosanaca i Hercegovaca posjećuje ovu regiju.

"Novi Pazar je grad koji ima bogato kulturno-historijsko naslijeđe srednjovjekovne srpske države i osmanskog perioda. U Novom Pazaru možete posjetiti i raskošne građevine kao što su Altun Alem, Arap, Lejlek džamija, Isa-begov hamam, zatim staru čaršiju, muzej Ras, Sopoćane i Đurđeve stupove. Imamo i Uvac koji je zaštićeno područje, tu je i općina Tutin, ali i Peštersko polje koje prelijepo. Tako da za sve ima ponešto", rekao nam je Irfan Nurković.

Ova regija je poznata i po dobroj hrani pa u Novom Pazaru uvijek možete pojesti čuvene pazarske ćevape i mantije te zasladiti baklavom i popiti čuvenu kafu.

Iz Nacionalnog parka Una kazali su nam da je ovaj park postao jedan od značajnih turističkih brendova BiH. Direktor ovog parka Amarildo Mulić kazao nam je kako su turističke posjete iz godine u godinu sve veće.

"Ova godina je rekordna u odnosu na prethodnu godinu i sve ostale. Imamo povećanje nekih 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Nacionalni park Una predstavlja svoje potencijale poput obilaska najatraktivnijih zona, vožnja kajaka na divljim vodama, ribolov, sportski ribolov, ali i planinarske, pješačke staze koje su također zanimljive za bicikliste kojih ima mnogo", kazao nam je direktor Nacionalnog parka Una.

Dodao je i da je turistima najinteresantniji obilazak prirodnih atrakcija poput Štrbačkog buka, najvećeg vodopada na rijeci Uni, Milančevog buka te Kulen Vakufa.

Iz Herceg Novog također su predstavili svoju turističku ponudu. Kazali su nam da se Herceg Novi ove godine najviše bazira na svoju zimsku ponudu, novogodišnji program i praznik Mimoze.

"Ljetna sezona je zaista bila dobra, iako je počela nešto kasnije zbog lošeg vremena u junu, međutim, sezona se odužila i slobodno možemo reći da je još uvijek u toku, jer kupanje kod nas na moru još uvijek traje", kazao nam je Dalibor Vukojević iz Turističke zajednice Herceg Novi.

Osim bogate turističke ponude koju su posjetitelji mogli vidjeti, podijeljene su im porcije tarhane i palačinke.

Sajam će trajati do 25. oktobra. Radno vrijeme je od 10 do 18 sati. Ulaz na sajam je slobodan.