Privreda
0

Otvoren Sajam šljive u Gradačcu

FENA
Zajedničkim presijecanjem vrpce, premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović, danas su u Gradačcu otvorili 40. jubilarni Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive.

"Sajam šljive u Gradačcu je primjer da je ova zemlja bez premca kada su u pitanju prirodni resursi. Poljoprivredni sektor ima jedan ogroman dugoročni ekonomski potencijal“, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i dodao da taj potencijal još uvijek nije iskorišten zbog sporosti certificiranja poljoprivrednih proizvoda ali je postignut značajan napredak.

Kazao je i kako Gradačac može biti primjer ostatku BiH kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja te da voće i povrće iz BiH mogu pronaći profitabilno mjesto na europskom tržištu.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je kako je Sajam u Gradačcu dobar primjer kako BiH ima dosta potencijala i mogućnosti za razvoj.

"Preko 280 izlagača na Sajmu u Gradačcu su potvrda kako na ovakvim manifestacijama nije bitno da se izlagači samo vide, nego da ostvare i poslovne kontakte i da ostvare korektnu poslovnu suradnju“, kazao je premijer Federacije BiH Nikšić.

Dodao je kako će se tijekom Sajma održati i niz stručno znanstvenih skupova, savjetovanja na kojim će se razmijeniti iskustva o naprednim tehnologijama a sve u cilju unapređenja proizvodnje hrane što je jedno od strateških opredjeljenja Vlade Federacije BiH.

Na 13.000 četvornih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora, svoje proizvode izlaže više od 280 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Italije, Njemačke i Turske.

Tijekom dana u Gradačcu će, u industrijskoj zoni, biti otvorene dvije tvornice, Mljekara Zott SEE i Mlin "Nezić“.

Pokrovitelji Sajma su Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Vlada Tuzlanske županije i Vanjskotrgovinska komora BiH.