Privreda
9

Otvoren sajam OPEN-s Zenica 2013.

FENA
Na Trgu Alija Izetbegović u Zenici danas je svečano otvoren 3. sajam organske i poljoprivredne proizvodnje i etno-stvaralaštva OPEN-s Zenica 2013.

Cilj ove sajamske manifestacije, na kojoj učestvuje oko 200 izlagača iz BiH, jeste promocija organskih proizvođača i njihovo povezivanje te promocija organske, zdrave proizvodnje.

Direkcija Sajma OPEN-s, a koji traje do 8. decembra, odlučila je da sajam treba imati i i humanitarni aspekt te će, stoga, danas donirati jednu tonu poljoprivrednih proizvoda za Narodnu kuhinju Zenica i Domu za stare osobe Zenica.

Uz bogat kulturno-umjetnički program, za danas je predviđen naučni skup-okrugli sto "Organska proizvodnja je naša prednost", koji se održava u sali Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Učesnici na naučnom skupu će biti eminentni stručnjaci iz oblasti organske, poljoprivredne proizvodnje i veterinarstva iz cijele BiH.

Sajam OPEN-s je manifestacija koja je za veoma kratko vrijeme izazvala pažnju javnosti i dobila podršku od velikog broja poljoprivrednika i građana općine Zenica. Tokom održavanja sajma u protekle dvije godine u Zenici, sajam je posjetilo nekoliko hiljada posjetilaca iz cijele BiH i regije.

Kako ističu iz Direkcije sajma, najveće zasluge za razvoj sajma OPEN-s ima Muharem Šeper, poznati organski poljoprivredni proizvođač iz Zenice, koji je zajedno sa svojim saradnicima pokrenuo ovaj veliki projekt.