Privreda
13

Otvoren Međunarodni sajam "Energa": 120 izlagača iz Evrope i Azije u Tuzli

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Peti Međunarodni sajam "Energa 2015" otvoren je danas sat prije podneva u KSPC Mejdan u Tuzli. Na oko 6.000 kvadratnih metara sajamskog prostora predstavit će se 120 izlagača iz Evrope i Azije, a do 12. juna organizovat će se veliki broj okruglih stolova i diskusija koji se tiču energetskog sektora.

"Razvijanje energetskog sektora zajedničkim snagama doći ćemo do novih radnih mjesta. Tuzlanski kanton je lider u BiH kada su u pitanju energetski resursi. Gradnjom bloka 7 TE Tuzla i izgradnjom Termoelektrane u Banovićima dodatno ćemo ojačati poziciju“, kazao je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona.

Premijer FBiH Fadil Novalić, zbog ranije preuzetih obaveza, nije prisustvovao današnjem otvaranju "Energe". O značaju energije, pametnom trošenje govorio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, a predsjednik uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović podsjetio je na slogan "Energe" koji glasi: "Misliti na budućnost“.

Međunarodni sajam "Energa 2015" okuplja najznačajnije kompanije iz elektro-energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, ali i renomirane kompanije iz Evrope te Kine.

Prvog dana sajma sa početkom u 13:30 sati bit će održan Panel pod nazivom "Aktuelna pitanja razvoja sektora energetike BiH" koji moderira Privredna/gospodarska komora FBiH, a u kojem će učešće uzeti predstavnici energetskih kompanija, zakonodavne i izvršne vlasti, investitora i drugih bitnih faktora u ovoj oblasti, koji će javnosti predstaviti pravce razvoja energetike u BiH.

Drugog sajamskog dana (10. juni) u prezentacijskom programu bit će obrađene teme: Sistemi za mjerenje kvaliteta uglja i njihovo korištenje na kopovima i elektranama (Enelex, Češka, 10.30h), Osnovne karakteristike i primjena profila od fiberglasa (Pullcom BH 11.30 h), te Rješenja za pouzdano napajanje data centara i IT opreme (SICON SAS, 13:00 h).

Trećeg dana sajma (11. juna) temu pod nazivom "Površinske zaštite metala i maziva za specijalne primjene" od 11:00 sati prezentirat će SurTec-Eurosjaj, dok će u sklopu obilježavanja 55 godina rada i postojanja, Rudarski institut Tuzla od 12 sati organizovati okrugli stol pod nazivom „Rudarsko- energetski i okolišni projekti“ koji će tretirati šest podtema iz navedene oblasti.

Posljednjeg dana sajma (12. juni), svečanošću i dodjelom priznanja izlagačima, koja počinje u 12:00 sati, program Energa će biti zatvoren.