Privreda
19

Otvoren 43. Sajam šljive u Gradačcu

Klix.ba
U Gradačcu je danas svečano otvoren 43. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, poznatiji kao "Sajam šljive". Na sajmu učestvuje više od 300 izlagača, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i zemalja u okruženju.

Među brojnim zvaničnicima i predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, otvorenju sajma prisustvovao je i bivši predsjednik Republike Hrvatske i dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine Stjepan Mesić, koji je uz premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića, predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru i federalnog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudina Dedića presjekao svečanu vrpcu i zvanično otvorio ovogodišnji Sajam.

Vlada Tuzlanskog kantona je i ove godine podržala ovu sajamsku aktivnost, a premijer Gutić je u svom obraćanju, zbog snage ovog sajma i njegove tradicije, pozvao druge nivoe vlasti da snažnije podrže ovu manifestaciju

"Prije svih to mora učiniti lokalna zajednica, koja mora pokazati veće razumijevanje i biti konstantan "vjetar u leđa" Gradačačkom sajmu", rekao je premijer Gutić i dodao da se Sajam šljive u Gradačcu već treba ugledati na specijalizirani sajam ovog tipa koji se održava u Berlinu.

"Saradnja ovih dvaju sajamskih manifestacija nesumnjivo bi doprinijela boljem povezivanju i saradnji naših, sa proizvođačima voća u zemljama Evropske unije, podizanju kvaliteta naših proizvoda, a u konačnici i snažnijem plasmanu naših proizvoda na evropsko tržište. Ovdje prije svega mislim na dva naša strateška poljoprivredna proizvoda čija je proizvodnja izvozno orijentisana. To su kornišon i šljiva. Ti proizvodi i njihov kvalitet moraju biti prezentirani i na prestižnim evropskim sajmovima kao što je to na primjer FRUT LOGISTIK u Berlinu. Takvu orijentaciju ne sumnjam da će osim Vlade Tuzlanskog kantona podržati i drugi nivoi vlasti", rekao je premijer Gutić.

Ovom prilikom premijer je također rekao i da je održivi razvoj voćarstva dugotrajan je proces u kojem se mora težiti jedinstvenom tržištu i sistematski definisanim poticajima, usmjerenim ka strateškim proizvodima.

"Moramo raditi i na institucionalnom povezivanju poljoprivrednih proizvođača sa Zavodom, savjetodavnim službama, otkupljivačima, lokalnim zajednicama, resornim kantonalnim i federalnim ministarstvom. Takvim odnosom i sistemom svi ćemo podjednako snositi odgovornost i raditi na poboljšanju stanja u poljoprivredi", riječi su premijera Gutića.

Već na samom otvaranju sajma ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić je potpisao Protokol o saradnji između Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK i Specijalne bolnice za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" Zlatibor iz Republike Srbije.

Zahvaljujući ovom Protokolu, stanovnici Tuzlanskog kantona već od danas, moći će ostvariti određene pogodnosti, između kojih i 10% popusta na liječenje u ovoj klinici. Nakon "Banje Koviljače", potpisani Protokol sa ovom ustanovom, predstavlja još jedan uspješan vid prekogranične saradnje između Tuzlanskog kantona i zdravstvenih ustanova iz Republike Srbije.