Pregovori u toku
0

Otvaranje još dvije industrijske zone dovest će do povećanja zaposlenosti u Prijedoru

M. P.
Italijanski investitor zainteresovan za kupovinu velike površine/Foto: Grad Prijedor
Italijanski investitor zainteresovan za kupovinu velike površine/Foto: Grad Prijedor
Trenutno u Prijedoru postoji samo industrijska zona Celpak i u njoj su smještene firme iz oblasti drvoprerade, metaloprerade, proizvodnje i prerađivačke industrije, kao i industrije plastike i plastičnih masa. U ovoj zoni zaposleno je više od 200 radnika.

Za nove investicije, kako su za Klix.ba kazali iz Odjeljenja za privredu i preduzetništvo grada Prijedora, preostalo je još oko 5.000 kvadratnih metara zemlje.

"Vlada Republike Srpske u 2021. godini osigurala je 840.000 KM za završetak dijela infrastrukture u industrijskoj zoni Celpak", kazali su iz ovog odjeljenja te dodali kako u ovoj zoni trenutno posluje više domaćih investitora.

Osim ove jedne, Prijedor bi uskoro mogao imati i još dvije industrijske zone.

"U toku su pregovori s novim investitorima koji bi bili prvi 'stanari', jer je postojeća industrijska zona Celpak gotovo popunjena. Izgradnja dvije nove industrijske zone ima za cilj povećanje zaposlenosti, privlačenje domaćih i stranih investicija, povećanje konkurentnosti i izvoza, a prioritet je na pokretanju proizvodnih i prerađivačkih industrija, pa samim tim i na stvaranju novih vrijednosti", kazali su iz Odjeljenja za privredu Grada Prijedora.

Planirano je da prva industrijska zona bude izgrađena u naselju Aerodrom u Prijedoru, površine od oko 240.000 kvadratnih metara, gdje već postoji interes italijanskog investitora za kupovinu 40.000 kvadrata. Druga industrijska zona planirana je u mjesnoj zajednici Gornji Orlovci s dosta većom površinom u hektarima. Zemljište u ovoj industrijskoj zoni će u skorijoj budućnosti biti u vlasništvu Republike Srpske, nakon čega će preći u vlasništvo Grada Prijedora.

Izgradnja novih industrijskih zona spada u red strateških investicija i gradit će se po fazama u zavisnosti od zahtjeva i potreba investitora, a finansiranje će biti iz više raspoloživih izvora, kao što su budžet grada, institucije Republike Srpske, država Bosna i Hercegovina, kroz projekte donatora, ali i iz kreditnih zaduženja.

"Plan grada je da se sukcesivno prema potrebama investitora gradi infrastruktura u zonama, jer bi bila ogromna investicija kada bi se završavao odmah kompletan prostor. Prve investicije u infrastrukturu će biti najteže i najveće, a kasnije će svaka biti manjeg reda i veličine. Broj radnika će zavisiti od investitora koji će se useljavati u zone. Naprimjer, jedan investitor kupuje 40.000 kvadratnih metara i ima u planu da zaposli 100 radnika u prvoj fazi. Od investitora do investitora je različito zapošljavanje koje, i pored odluke da se ide ka prerađivačkoj industriji, može biti u rangu ovog koje planira prvi investitor, a može zbog automatizma procesa biti i drugačije", kazali su iz Gradske uprave.

Grad Prijedor, istakli su, ima solidnu ponudu raspoložive radne snage, gdje je više od 2.500 radnika u životnoj dobi od 18 do 40 godina, a najviše dostupne radne snage je u oblasti prerađivačke industrije i zanatstva. Vodeća zanimanja su: metalska, mehaničarska, mašinska i elektro struka, zanimanja iz oblasti elektronike, energetike i prehrambene industrije.