Privreda
0

Otvara se izložbeno-prodajni salon bh. namještaja u Njemačkoj

FENA
Devet proizvođača namještaja iz Bosne i Hercegovine od 10. maja izlaže svoj namještaj u izložbeno-prodajnom salonu u Muelheimu kod Kelna (Njemačka), stalnom izložbenom prostoru bh. firmi koji mogu posjetiti njemački kupci (veletrgovci i maloprodaja).

Prema informacijama iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH), u salonu će biti izložen namještaj bh. kompanija: Standard - Prnjavor, ScontoProm - Prijedor, Rattan Sedia - Brčko, Arting Gradnja - Lukavac, FIS Ambyenta - Vitez, Izazov - Kalesija, Economic - Vitez, Nova Di Vrbas - Banja Luka i Nova Forma - Šamac.

Ovim firmama uskoro će se pridružiti još dva proizvođača namještaja iz BiH, a saradnja je otvorena i drugim proizvođačima koji su u stanju da zadovolje visoke standarde kvaliteta i dizajna na tom zahtjevnom tržištu.

Kako ističu iz VTKBiH, otvaranje ovog izložbeno - prodajnog salona za namještaj iz Bosne i Hercegovine dio je projekta podrške bh. proizvodnim i izvoznim preduzećima iz sektora namještaja za 2013. godinu koji skupa realiziraju USAID-Sida FIRMA Projekt i Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine.

Otvaranju salona prethodilo je osnivanje proizvodno-prodajne agencije za tržište Njemačke čiju je ulogu preuzela postojeća firma NEA Trade GmbH iz Njemačke, dugogodišnja agentura za prodaju namještaja na ovom tržištu s razvijenom mrežom kontakata s ključnim kupcima i iskustvom u prodaji namještaja iz Bosne i Hercegovine, koja će zastupati bh. firme - izlagače u novootvorenom salonu.

Očekuje se da će izložbeno- prodajni salon u Njemačkoj, kao i prateće promotivne aktivnosti predviđene projektom, doprinijeti daljem uspjehu u smislu značajnog povećanja izvoza namještaja iz BiH u Njemačku.

Njemačka je ključni igrač u sektoru namještaja na svjetskom nivou: ona je u 2011. godini bila četvrta svjetska sila u proizvodnji i druga u izvozu namještaja. Njemačka je snažno orijentirana i ka uvozu tako da 50 posto vlastitih potreba za namještajem nadomiješta uvozom (drugi je svjetski uvoznik namještaja iza SAD-a).

Njemačka je, bar kada je u pitanju namještaj, vodeće izvozno tržište Bosne i Hercegovine. Vrijednost ukupnog izvoza bh. namještaja i dijelova u Njemačku u 2012. godini iznosila je 59,9 miliona eura, odnosno 34,5 posto ukupnog izvoza namještaja iz BiH u svijet. Ukupan izvoz namještaja i dijelova iz BiH u Njemačku u 2012. godini je za 20,3 posto viši nego izvoz 2011. godine.

Top izvozni proizvodi BiH u Njemačku u 2012. godini bili su: tapacirane stolice od drveta (21 milion eura ili 35 posto od ukupnog izvoza), namještaj od drveta za trpezarije i dnevne sobe (18 miliona eura ili 30 posto ukupnog izvoza), a slijede ih namještaj od drveta za spavaće sobe (sedam miliona eura ili 12 posto izvoza), ostali namještaj od drveta (pet mliona eura ili osam posto izvoza), nosači madraca (3,8 miliona eura ili šest posto izvoza), te dijelovi za namještaj od drveta (2,5 miliona eura ili četiri posto izvoza).

Struktura izvoza bh. namještaja u Njemačku pokazuje visoku zastupljenost finalnih proizvoda, što je prava rijetkost u strukturi razmjene BiH s inozemstvom, gledano općenito ili detaljnije po sektorima, a pozitivan rast izvoza istih dobar je signal da treba nastaviti podršku sektoru namještaja pri izvozu na tržišta Njemačke i EU.