Privreda
0

Otkup duhana u Semberiji: Nezapamćeno loša godina

SRNA
U Semberiji je danas počeo otkup duhana koji se dio po dio ubire sa 225 hektara oranica zasađenih ovom kulturom, rekao je Srni Svetozar Mihajlović, direktor bijeljinskog preduzeća "Duvan" koje je glavni organizator proizvodnje.

Proizvodnjom duhana ove godine u Semberiji se bavi 55 proizvođača.

Mihajlović je naveo da su dugotrajna suša i visoke temperature uticale na katastrofalan prinos, ali i kvalitet duhana.

"Situacija je izuzetno teška, prinos i kvalitet su znatno podbacili, proizvodnja je daleko manja nego prethodne godine", rekao je Mihajlović i dodao da je sve ovo proizvođače duhana dovelo u veoma težak položaj.

On je istakao da je sada, s obzirom da je otkup tek počeo, teško govoriti o količini proizvedenog duhana. "Stanje na njivama kod poljoprivrednih proizvođača ukazuje da će ovo biti jedna od najtežih godina odkada se ljudi bave proizvodnjom duhana na ovim prostorima", rekao je Mihajlović.

On navodi da je prosječna cijena kilograma suhog lista, uključujući i podsticaje - četiri KM, odnosno 3,1 KM bez podsticaja.

Komentarišući ukupan prinos, Mihajlović je rekao da će on biti poznat u narednom periodu, jer se sada radi na podbiru lista sa kraja parcela, a da se za dvadesetak dana očekuje podbir srednjeg lista koji bi trebalo da bude kvalitetniji.

"Ipak, čak ni srednji list nije kvalitetan, pretrpio je štetu bez kiše, odnosno suša je ostavila posljedice i na ovaj dio zasađenog duhana od kojeg se očekivao nešto bolji prinos", rekao je Mihajlović.