Skandinavski gradovi
126

Oslo, Stockholm, Kopenhagen, Malme... nove "mete" sarajevskog aerodroma

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Veliki skandinavski gradovi poput Osla, Stockholma, Malmea i Kopenhagena iduće su "mete" Vlade KS odnosno Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za buduće direktne aviolinije.
Predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić rekao je za Klix.ba da bi uskoro trebao biti raspisan novi javni poziv za aviokompanije kako bi ih podstakli da počnu obavljati redovne operacije sa sarajevskog aerodroma.

Kako saznajemo uspostavljeni su kontakti sa skandinavskim kompanijama Norwegian Air i Scandinavian Airlines (SAS).

Plan je da se do kraja ove godine dogovore aranžmani odnosno uspostavi saradnja po principu kakva je već dogovorena sa nove tri aviokompanije.

Vlada KS je ove godine kao podsticaj za aviokompanije izdvojila milion KM, dok Turistička zajednica KS za ovu namjenu u budžetu za sljedeću godinu planira pola miliona KM. Nakon ponuđene subvencije, javili su se Ryanair, SunExpress i Wizz Air .Osim toga, kantonalna vlada je najavila da će sljedeće godine uduplati iznos subvencije.

Ryanair će iz Sarajeva letjeti na pet novih destinacija i to u Geteborg, London, Brisel, Memmingen i Milano. SunExpress će iz Sarajeva pokrenuti letove za Izmir i Antaliju, a WizzAir za Rim, London i Abu Dhabi.

Vlast u Kantonu Sarajevo i Međunarodni aerodrom Sarajevo od proljeća naredne godine planira najmanje deset novih aviolinija iz Sarajeva, a ukoliko bude dogovorena saradnja sa skandinavskim aviokompanijama broj letova će biti i veći.