Obuka za proizvođače
6

Organska proizvodnja maline sve popularnija

SRNA
U Zvorniku je danas održana jednodnevna obuka za proizvođače maline gdje je istaknuto da je organska proizvodnja ovog voća u posljednje vrijeme postala popularna.

Bojan Kecman iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu rekao je da proizvođači koji se odluče za organsku proizvodnju treba da vode računa o zaštiti životne sredine i zdravlju ljudi, odnosno da njihov proizvod bude zdravstveno ispravan za ishranu.

"Kada se proizvodi na organski način treba da se primjenjuju sredstva koja su dozvoljena u toj proizvodnji", napomenuo je Kecman.

Ističući da je u organskoj proizvodnji ključno posjedovanje važećeg c8ertifikata, Kecman je naveo da je proizvođačima u interesu da smanje troškove, a da istovremeno imaju kvalitetnu zaštitu i kvalitetan proizvod.

Obuku o temama "Organska zaštiti malina" i "Dobra poljoprivredna praksa" organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi - Područna jedinica Bijeljina, u saradnji sa preduzećem "Smrčak" i Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti Gradske uprave Zvornik.