Privreda
0

Opresi dopušteno preuzimanje većinskog udjela u Satelit Plusu

FENA
Na posljednjoj sjednici Konkurencijskog vijeća BiH usvojeno je rješenje kojim je ocijenjena dopuštenom koncentracija na tržištu prodaje prepaid usluga mobilnih operatera u BiH koja će nastati stjecanjem kontrole privrednog subjekta Dioničkog društva za unutrašnju i vanjsku trgovinu Opresa d.d. Sarajevo, kupovinom većinskog vlasničkog udjela u privrednom subjektu Satelit Plus d.o.o. Čitluk.

Predmetnom koncentracijom privredni subjekt Opresa d.d. Sarajevo, preuzima i kontrolu nad privrednim subjektom POS d.o.o. Posušje, i privrednim subjektom UNCRO team d.o.o. Tuzla, povezanim društvima privrednog subjekta Satelit Plus d.o.o. Čitluk.

Konkurencijsko vijeće je u ocjeni dopuštenosti koncentracije analiziralo kriterije (struktura relevantnog tržišta, efekti koncentracije, potencijalna konkurencija, interesi potrošača i slično) i ocijenilo da će provođenjem namjeravane koncentracije doći do značajnog povećanja tržišnog udjela učesnika koncentracije na ukupnom tržištu, ali da neće doći do stvaranja i jačanja dominantnog položaja na relevantnom tržištu prodaje prepaid usluga.

Pri odobravanju ove koncentracije, Konkurencijsko vijeće je uzelo u obzir i činjenicu da ne postoji tehnološko, pravno i ugovorno ograničenje za ulazak potencijalnnih privrednih subjekata na ovo tržište, jer svi koji žele mogu zaključiti ugovore s registrovanim mobilnim operaterima o zastupanju (posredovanja) prema komercijalnim uslovima i vršiti prodaju prepaid kartice, vaučera ili bonova za dopunu na tržištu BiH.

Usvojeno je i rješenje kojim je ocijenjena dopuštenom koncentracija na tržištu prodaje duhanskih proizvoda u BiH koja će nastati stjecanjem kontrole privrednog subjekta Blagoevgrad-BT a.d. Blagoevgrad, Republika Bugarska, u privrednom subjektu Akcionarsko društvo Fabrika duvana Banja Luka, kupovinom većinskog broja dionica s pravom glasa od privrednog subjekta Društvo s ograničenom odgovornošću za proizvodnju i usluge Antonić Trade Laktaši.

Konkurencijsko vijeće je u ocjeni dopuštenosti koncentracije analiziralo kriterije (struktura relevantnog tržišta, efekti koncentracije, potencijalna konkurencija, interesi potrošača i slično) i ocijenilo da provođenjem namjeravane koncentracije neće doći do značajnog povećanja tržišnog udjela učesnika koncentracije na ukupnom tržištu, da će isti imati tržišni udio do pet posto te samim tim neće doći do stvaranja i jačanja dominantnog položaja.

Naime, ova koncentracija predstavlja značajan korak za privredni subjekat Blagoevgrad-BT ka ostvarenju njegovog cilja, a to proširenje prema relevantnom tržištu zemalja izvan Evropske unije. Također, koncentracija će osigurati privrednom subjektu Fabrika duvana mogućnost da plasira svojih proizvode na druga tržišta, kako u regionu, a tako i širom svijeta, putem poslovne mreže sistema u okviru koga posluje bugarski partner.

Provođenje koncentracije bi trebalo rezultirati stvaranjem stabilnog sistema koji će omogućiti pouzdanog prodavca i partnera svim dobavljačima i osigurati kontinuirano, svakodnevno snabdijevanje svim proizvodima. Koncentracijom će se također omogućiti olakšan pristup robi različitog asortimana kroz jedinstven sistem kategorizacije i usaglašenosti asortimana robe koja se nalazi u ponudi maloprodajnih objekata; brži i lakši put robe od proizvođača do potrošača i veća dostupnost robe potrošačima.

Na sjednici je usvojeno rješenje kojim je ocijenjena dopuštenom koncentracija na tržištu upravljanja ambalažnim otpadom u BiH nastala osnivanjam privrednog subjekta EKOPAK- Društvo za postupanje sa ambalažnim otpadom d.o.o. Sarajevo, zajedničkim ulaganjem privrednog subjekta Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, privrednog subjekta Bimal dioničko društvo za proizvodnju ulja, Brčko distrikt i privrednog subjekta Akcionarsko društvo Banjalučka pivara, Banja Luka.

Predmetnim rješenjem je utvrđeno da privredni subjekti Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, Bimal dioničko društvo za proizvodnju ulja i Akcionarsko društvo Banjalučka pivara, Banja Luka, nisu podnijeli prijavu koncentracije u zakonom predviđenom od 15 dana od zaključivanja ugovora o osnivanju privrednog društva EKOPAK d.o.o. te da su proveli koncentraciju bez rješenja, odnosno da privredni subjekt EKOPAK djeluje gotovo dvije godine bez rješenja Konkurencijskog vijeća.

Zbog nepodnošenja prijave koncentracije u zakonski predviđenom roku, izrečene su novčane kazne i to: privrednom subjektu Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo u iznosu od 183.894,00 KM, privrednom subjektu Bimal dioničko društvo za proizvodnju ulja u iznosu od 433.975,00 KM i privrednom subjektu Akcionarsko društvo Banjalučka pivara Banja Luka u iznosu od 38.798,00 KM.

Također, na sjednici je usvojeno mišljenje prema kojem je Nacrt zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo usaglašen sa Zakonom o konkurenciji.

Na osnovu pozitivnog mišljenja Konkurencijskog vijeća, Vlada Kantona Sarajevo može uputiti taj zakon u skupštinsku proceduru na usvajanje.

Također, usvojen je zaključak kojim se pokreće se postupak po zahtjevu za pokretanje postupka privrednog subjekta Privatna zdravstvena ustanova - Mikrobiološko parazitološki labaratorij sa specijalističkom ordinacijom medicine rada - E-STYLE, Sarajevo protiv Vlade Federacije BiH - Federalnog ministarstva zdravstva, radi utvrđivanja, postojanja zabranjenog sporazuma u odredbama Pravilnika o načinu obavljanja zdravstvenih pregleda osoba pod zdravstvenim nadzorom i odredbama Pravilnika o obimu i vrsti javno-zdravstvene djelatnosti koja ne može biti predmetom privatne djelatnosti, saopćeno je danas iz Ureda predsjednice Konkurencijskog vijeća BiH.

Posljednja sjednica Konkurencijskog vijeća BiH na kojoj su donesene ove odluke održana je u Sarajevu, 1. augusta ove godine.