40.000 KM subvencija
25

Općina Stari Grad i BBI banka omogućili povoljnije kredite za privrednike

FENA
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i izvršni direktor BBI banke Emir Čehajić potpisali su Ugovor o liniji finansiranja za podsticaj u zapošljavanju privrednim subjektima.

Tim ugovorom, kako je pojasnio načelnik Hadžibajrić, bit će definirani uvjeti i način na koji će BBI banka plasirati kratkoročna, srednjoročna i dugoročna finansiranja uz subvencioniranje profitne marže od Općine Stari Grad Sarajevo, za privredne subjekte registrovane na području te općine.

Istakao je da korisnici finansiranja mogu biti svi privredni subjekti koji imaju sjedište i posluju na području općine Stari Grad i koji su u 100 postotnom vlasništvu državljana BiH.

Ukupan iznos predviđen za subvencije je 40.000 KM, a radi se o sredstvima iz budžeta Općine za 2017. godinu. Općina i BBI banka i prošle godine imali su sličnu saradnju.

"Prošle godine smo imali pet privrednika koji su podigli kredit. Nadamo se da će ove godine odziv biti veći", rekao je Hadžibajrić.

Čehajić je pojasnio da se radi o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranja po povoljnim uvjetima i po subvencioniranoj stopi od 0,50 do 1,99 posto.

"Ovo je drugi ciklus, a banka je olakšala neke uslove da bi finansiranja bila pristupačnija privrednicima. Sada imamo veće iznose, do 500.000 KM. Imamo i veće iznose od banke koja je osigurala 1.200.000 KM. Također imamo mogućnost grejs perioda i do 12 mjeseci na dugoročne plasmane", naveo je Čehajić.

Dodao je da se radi o modelu za koji je BBI zainteresirana da širi u BiH jer banka osigurava značajna sredstva, a općina subvencionira profitnu maržu i olakšava privrednicima da dobiju finansiranja.

Privrednici će za subvencionirana sredstva moći aplicirati u poslovnicama BBI banke.