Potencijal u Jablanici
34

Općina kupila imovinu Granita: Šta će biti sa preduzećem i sirovinom vrijednom više milijardi KM

Piše: R. D.
foto: Granit
foto: Granit
Najmanje deset godina vodi se bitka za spas jablaničkog "Granita", jednog od privrednih simbola te hercegovačke općine. U borbu za očuvanje kompanije uključila je i Općina Jablanica, ali je do luke spasa još dug put.

Općina Jablanica je kreditnim sredstvima u izvršnom postupku na Sudu u Konjicu kupila zgrade, zemljišta te krug finalne proizvodnje za 5,625 miliona KM kreditnih sredstava.

Stečajni upravnik Abid Šarić za Klix.ba kaže kako je ovo važan novi momenat i kako bi ovo mogao biti korak u očuvanju, opstanku i završetku stečajnog postupka te dalju revitalizaciju kompanije.

"Postojala je opasnost da drugi kupci kupe to zemljište u centru Jablanice te da Granit izgubi tu lokaciju, poslovnu cijelinu, što je moglo značiti i njegovo zatvaranje", kaže Šarić.

Ovo ne znači ulazak Općine Jablanica u vlasničku strukturu kompanije pošto je ona u stečaju te su formalno pravno vlasnici Granita povjerioci sa svoji oko 19 miliona KM potraživanja.

"Stečajna masa nije velika, ali velika je Granitova tradicija, njegovo ime i proizvodi koji imaju plasman posebno na tržištima susjednih zemalja. Izlez iz ova situacije je dio stečajne mase koji preostane ponuditi novim kupcima ili partnerima kako bi se sanirali dugovi, ali i zaključenje ugovora o koncesiji kojom bi se i definisali rokovi. U takvim okolnostima Granit ima cijenu koja daleko nadmašuje samu vrijednost stečajne mase", kazao je stečajni upravnik.

Vrijednost od 40 milijardi dolara sirovine, o kojoj mediji govore, a kojom raspolaže Granit, je samo potencijal, procijena vrijednost sirovine u brdima prema hidrocentrali.

Načelnik Općine Jablanica, Salem Dedić, kaže da se nakon devet godina neuspješnog vođenja stečajnog postupka, općina sada aktivno uključuje u rješavanje ovog problema, a do sada joj je to bilo onemogućeno.

"Mi smo zaklučno s današnjim danom zaokručili cijelu priču i Općinskom sudu u Konjicu uplatitli cijeli iznos. Sredstva su obezbjeđena kreditima Razvojne banke, sredstvima federalne i kantonalne vlade te iz općinskog budžeta. Ne mogu opsisati koliko je ovo važno