Privreda
10

Okrugli sto "Zakon o privrednim društvima - izazovi u primjeni i neophodne reforme"

Klix.ba
U Sarajevu je, u četvrtak 19. decembra, u organizaciji Udruženje poslodavaca Federacije BiH, održan Okrugli sto na temu "Zakon o privrednim društvima FBiH - izazovi u primjeni i neophodne reforme".

Pored predstavnika kompanija, Privredne komore FBiH, predstavnika resornog ministarstva Okruglom stolu prisustvovao je i Ministar industrije, energetike i rudarstva Erdal Trhulj, te Jasmina Zubić, zastupnica Predstavničkog doma u Parlamentu Federacije BiH.

"Federalno ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je predlagač ovog Zakona. Radi se o jednom sistemskom Zakonu koji je prečišćen u nekoliko navrata. Izrada i usvajanje ovog Zakona je jedan od preduslova za prebacivanje četvrte tranše Međunarodnog Monetarnog Fonda", rekao je Trhulj.

On je dodao da je Vlada FBiH u svom Programu rada za 2012.-2014. kao strateški prioritet navela jačanje privrede, uklanjanje administrativnih barijera, te stvaranje boljeg poslovnog ambijenta FBiH.

"Vjerujem da ćemo danas na ovom Okruglom stolu dobiti konstruktivne komentare i prijedloge koji će, zasigurno, unaprijediti tekst ovog Zakona, te da ćemo imati najoptimalnije rješenje koje će doprinjeti poboljšanju poslovnog ambijenta", rekao je Trhulj.

Jasmina Zubić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH je u svom uvodnom govoru istakla da se raduje saradnji sa Udruženjem poslodavaca FBiH i da vjeruje da će današnji rad i zaključci koji budu donešeni na kraju samog Okruglog stola, zasigurno, poboljšati trenutni tekst Zakona o privrednim društvima.

U radnom dijelu današnjeg Okruglog stola predstavljen je nacrt Zakona o privrednim društvima, pri čemu je posebna pažnja bila posvećena oblastima registracije društava, upravljačkih struktura i načina poslovanja povezanih društava.