Konferencija
38

Oko 130 privrednika u Goraždu o inovativnim rješenjima u proizvodnji

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Oko 130 privrednika i stručnjaka iz raznih proizvodnih oblasti iz BiH i regiona okupili su se danas u Goraždu koje je domaćin treće regionalne poslovno-stručne konferencije namijenjene industrijskim i proizvodnim djelatnostima "Proizvodnja-Industrija-Tehnologija PIT Drina 2019".

Ideja da se okupe u gradu na Drini povezana je sa uspjehom goraždanskih privrednika koji su svojim inovativnim pristupom, upravljanjem ljudskim resursima i proizvodnjom privredno razvili istočni dio BiH, te su svijetli primjer uspješnog poslovanja i razvoja.

"Goražde je prepoznatljivo kao grad koji je privredni centar regije u kojem posluju neke od najuspješnijih kompanija u BiH i mi ćemo im i dalje biti velika podrška za privredna ulaganja i za otvaranje novih industrijskih zona", poručio je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

Emir Oković, premijer BPK Goražde istakao je značaj infrastrukturnih projekata za dalji razvoj privrede ovog područja, među kojima je izgradnja tunela Hranjen koja je i zvanično započela u martu.

"BPK jeste najmanji kanton u FBiH. ali je prepoznatljiv po svom privrednom razvoju koji u zadnjih deset godina bilježi značajan rast", kazao je na otvaranju konferencije Oković.

Cilj konferencije je dodatno oživljavanje lokalne, te cjelokupne privrede u BiH, povezivanje proizvodnih kompanija radi umrežavanja i razmjene iskustava između stručnjaka iz proizvodnje i vlasnika biznisa.

Uključujući najaktuelnije teme sa kojima se susreću privrednici, stručni izlagači danas su posvetili pažnju pitanju obrazovanja prilagođenog potrebama tržišta, osnivanju klastera, tehnoloških parkova, industrijskih zona, a sve u cilju podizanja konkurentnosti bh. kompanija.

Fokus je na inovativnim rješenjima za optimizaciju procesa proizvodnje i motivaciiju uposlenika, a neke od tema su itekako važne za održivu budućnost proizvodnog sektora.

Partneri konferencije su Prevent Goražde i Emka.