"Glas malih biznisa"
1.1k

Održani protesti vlasnika poslovnih subjekata u Sarajevu i drugim gradovima BiH

R. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Vlasnici malih poslovnih subjekata danas su u podne širom BiH zatvorili svoje poslovne objekte na sata vremena te su sa svojim uposlenicima izvjesili zahtjeve za koje se zalaže Facebook grupa "Glas malih biznisa".

Na Marijin Dvoru ispred njegove Bonjour Artisan pekare zatekli smo lidera ove grupe malih poduzetnika Ejuba Kučuka.

"Prije dva mjeseca su zabranili poslovanje brojnim malim biznisima i obrtima te su ih ostavili na cjedilu. Vlast pogotovo u FBiH ništa nije poduzela, a korona-zakon koji su nedavno donijeli još nije implementira, nisu isplatili doprinose za mart i april", kazao je Kučuk navodeći zbog čega traže smjenu Vlade FBiH.

Kučuk kaže i kako dolazak Bajrama od vlasnika malih biznisa iziskuje davanje bajramluka radnicima, ali kako u ovakvim okolnostima.

"Vidimo bahato ponašanje vlasti i korupciju, nabavka respiratora je tako ružno urađena, a niko od njih neće da se odrekne niti dijela plata. U privredi je potpuno drugačije situacija, 43 hiljade ljudi je ostalo bez posla, opgroman je pad prometa, a kad je firmama odobren rad desio se pad poslovanja od preko 50 posto. Mnogi koji su sačuvali radnike tek sad ih moraju otpustiti", kazao je Kučuk.

Glas malih biznisa u kratkom roku skupio je preko 48 hiljada članova na društvenim mrežama, a za vrijeme pandemije predložili su cijeli niz mjera ka svim nivoaima vlasti.

U najavi skupa potencirali su da traže ostavke federalnog premijera Novalića i ministrice finansija Jelke Milićević.