Privreda
0

Održana sjednica Stalnog odbora za finansijsku stabilnost

Klix.ba
U Sarajevu je danas održan redovni sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost, na kojem je usvojen sveobuhvatni plan djelovanja u kriznim situacijama.

Ovaj plan predstavlja skup mjera i postupaka koje nadležne institucije, članice Stalnog odbora za finansijsku stabilnost, samostalno ili u saradnji sa drugim članicama Stalnog odbora i drugim regulatornim institucijama, poduzimaju u cilju preventivnog djelovanja i izbjegavanja kriznih situacija, kao i upravljanja i djelovanja u kriznim situacijama kada do njih dođe, sa ciljem očuvanja finansijske stabilnosti, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Na sastanku je razmatrano aktuelno stanje u bankarskom sektoru, te je zaključeno da je bankarski sektor stabilan, likvidan i dobro kapitalizovan. Problemi u poslovanju Bobar banke a.d. Bijeljina su izolovan slučaj i nemaju sistemski uticaj na finansijsku stabilnost bh. bankarskog sektora.

Svi depoziti do 50.000,00 KM su osigurani od strane Agencije za osiguranje depozita BiH.Na rješavanju problema u Bobar banci a.d. Bijeljina poduzimaju se relevantne mjere predviđene Zakonom o bankama Republike Srpske i Zakonom o Agenciji za bankarstvo Republike Srpske.

Današnjem sastanku predsjedavao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, a prisustvovali su i predstavnik Ministarstva finansija i trezora BiHMiroslav Tomić, ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina, predstavnica Ministarstva finansija RS Snježana Rudić,direktorica Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac, direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Baršidirektor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić.Sastanku su prisustvovali i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda na čelu sa šefom Misije Ron Van Roodenom.