|

Određeni uslovi priključenja vjetroelektrana u BiH na postojeću elektromrežu

Određeni uslovi priključenja vjetroelektrana u BiH na postojeću elektromrežu
9
F
FENA
22.8.2019. u 12:49
13
komentara
9

dijeljenja
Određeni uslovi priključenja vjetroelektrana u BiH na postojeću elektromrežu Foto: R. D./Klix.ba
Federalna vlada se upoznala sa informacijom o realizaciji projekata izgradnje vjetroelektrana u FBiH i statusu njihovog priključenja na prenosnu mrežu.
Također je utvrdila kriterije kojih se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije treba pridržavati pri priključenju novih proizvodnih objekata iz neupravljivih izvora električne energije (vjetroelektrana i solarnih elektrana) na prenosnu mrežu Elektroprenosa BiH a.d. Banja Luka, ukupne raspoložive instalisane snage 77 MW, od odobrenih 307 MW za vjetroelektrane i 267 MW za fotonaponske 8solarne) elektrane, uz mogućnost ustupanja jedne tehnologije u korist druge.

Priključak za nove proizvodne elektroenergetske objekte, za preostalu raspoloživu instalisanu snagu, bit će dodijeljene investitorima projekata koji Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije prvi dostave energetsku dozvolu, bankovnu garanciju kojom će dokazati da su osigurana sredstva za finansiranje cijelog projekta, te potpisan predugovor o isporuci vjetroturbina, odnosno predugovor o ispruci opreme za fotonaponsku elektranu.

Saglasnost za priključak investitoru za projekate iz neupravljivih izvora električne energije će biti izdavana nakon što investitori dostave dokaze o ispunjavanju sva tri uslova. Broj investitora će biti određen prema planiranoj instalisanoj snazi vjetroparkova/fotonaponske elektrane, pri čemu ukupna instalisana snaga neće preći 307 MW za vjetroelektrane i 267 MW za fotonaponske elektrane, uz mogućnost ustupanja jedne tehnologije u korist druge. Za manja odstupanja/prekoračenja u odnosu na instalisanu snagu, ako se pojave, nephodno će biti dobiti prethodnu saglasnost Elektroprenosa BiH a.d. Banja Luka i Nezavisnog operatora sistema (NOSBiH).

Federalno ministsrtvo će o današnjim zaključcima Vlade Federacije BiH upoznati Elektroprenos BiH a.d. Banja Luka, Nezavisnog operatora sistema, Državnog regulatora za električnu energiju BiH i Regulatornu komisiju za energiju u FBiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...