Privreda
5

Odbornici dali podršku upravi srebreničkog "Cimosa"

SRNA
Odbornici Skupštine Opštine Srebrenica na današnjoj vanrednoj sjednici dali su podršku rukovodstvu srebreničkog pogona "Cimosa" da pronađu strateškog partnera, koji bi kupio ovu fabriku i preuzeo radnike, proizvodnju i obaveze kako ne bi došlo do prekida rada.

Na vanrednoj sjednici posvećenoj rješavanju problema pogona "Cimosa" u Potočarima nakon najave Uprave ove slovenačke kompanije da će ga zatvoriti, odbornici su dali podršku očuvanju ovog pogona i radnih mjesta.

Zaključeno je da rukovodstvo Opštine i uprava fabrike uspostave kontakte sa ministarstvima i vladama Republike Srpske i Federacije BiH i Savjetom ministara BiH, te predstavnicima međunarodne zajednice kako bi se pozitivno riješilo pitanje opstanka i rada pogona "Cimosa" u Potočarima.

Na sjednici je saopšteno da je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević za srijedu, 5. juni, zakazao sastanak sa predstavnicima Opštine Srebrenica i pogona "Cimosa".

Zaključeno je da pozvani prisustvuju ovom sastanku s ciljem rješavanja pitanja opstanka ove fabrike, odnosno njene opreme i nastavka rada.

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković zadužen da sa članovima rukovodstva Opštine, upravom "Cimosa" BiH i njegovog srebreničkog pogona radi na pronalaženju rješenja za nastavak rada fabrike u Potočarima.

Direktor pogona "Cimosa" u Potočarima Azem Huremović tvrdi da ovaj pogon može da radi samostalno i bez pomoći slovenačke kompanije u čijem je sastavu.

On je istakao da srebrenički pogon pozitivno posluje i da je lani ostvario ukupni prihod od 3,6 miliona eura, a da je realni plan za ovu godinu oko četiri miliona eura.

Huremović tvrdi da ova fabrika ima perspektivu i da, ukoliko se sačuva njena oprema, može nastaviti rad, obezbijediti tržište i uspješno poslovati i razvijati se, proširivati proizvodnju i povećavati broj zaposlenih.

On je uvjeren da se uz podršku svih nivoa vlasti može osigurati strateški partner da kupi pogon u Potočarima i da se nastavi proizvodanja bez otpuštanja radnika.

Odbornici su podržali takav način rješavanja ovog pitanja očekujući da će se uspješno realizovati i da neće doći do gašenja proizvodnje i otpuštanja 103 zaposlena, koliko ih trenutno radi u ovoj fabrici.

Huremović je podsjetio da je slovenačka kompanija "Cimos" zbog krize i dubioze od oko sto miliona eura dobila novu upravu, koja je odlučila da do kraja septembra zatvori pogone u Sarajevu i Srebrenici.

"Nova uprava je odlučila da do tada postepeno prebaci opremu iz ovih fabrika u Sloveniju, a da radnike otpusti", rekao je Huremović.