Ogromna olakšica
279

Od ponedjeljka jednim tagom možete platiti autoput u oba entiteta: Ovo su detalji

F. H.
Foto: Autoceste FBiH
Foto: Autoceste FBiH
Mirko Rogić, v.d.izvršni direktor za upravljanje i održavanje Autocesta FBiH kazao je za Klix.ba da su JP Autoceste FBiH potpisale memorandum o saradnji s JP Autoputevi RS o uvezivanju sistema elektronske naplate cestarine korištenjem TAG uređaja u cijeloj BiH.

Sistem bi trebao da postane funkcionalan 19. juna.

"Tako će korisnici moći na teritoriju cijele BiH prolaziti kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući cestarinu beskontaktno korištenjem ličnog TAG uređaja. To znači da će naši korisnici elektronske naplate plaćati cestarinu na naplatnoj rampi na kojima upravljaju Autoputevi RS i obrnuto. Uspostavljanje pune funkcionalnosti sistema za korisnike je planirano da pokrenemo od ponedjeljka 19.06.2023. godine", navodi Rogić.

Rogić kaže da su početkom godine na inicijativu Uprava dvaju upravitelja autocesta u Bosni i Hercegovini počeli razgovori o uvezivanju sistema elektronske naplate cestarine te je zajednički interes je bio usmjeren na olakšanje korištenje autocesta u BiH.

"Projekt i aktivnosti uvezivanja elektronske naplate između dvaju preduzeća prepoznali su i međunarodne financijske institucije, te su pružili financijsku podršku za nadograđivanje softverskog sistema. U prethodnom razdoblju smo prošli kroz tehničke karakteristike naplatnih sistema i fizičko testiranje", rekao je Rogić.

Mirko Rogić, v.d. izvršni direktor za upravljanje i održavanje
Mirko Rogić, v.d. izvršni direktor za upravljanje i održavanje

Ističe da će troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o TAG-ovima istog tipa, samo što će korisnici imati instalirana dva računa na jednom uređaju TAG-u gdje će jedan biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu FBiH, a drugi na dijelu RS-a, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog preduzeća.

"Oko 73 posto kamiona, kao i svako četvrto putničko vozilo, vrše plaćanja elektronski. Kada počne primjena oba sistema će funkcionisati paralelno. Korisnici koji već imaju TAG uređaje neće morati da kupuju nove, već će biti dovoljno da postojeći donesu na neko od naplatnih mjesta i da izvrše prekonfiguraciju da taj isti TAG radi i u dijelu kojima upravljaju Autoputevi RS. Korištenjem TAG uređaja u našem sustavu neće se trošiti sredstva koja imate u pretplati kod drugog upravitelja." objašnjava Rogić.

Naglašava da će korist korist od primjene ovog sporazuma biti najvidljiviji tokom ljetne sezone kada najveći broj turista prolazi kroz BiH, gdje ih na nepunih 240 km čeka 23 naplatna mjesta.

"Očekujemo da će se jedinstvenim sustavom naplate povećati sigurnost u prometu i da će se smanjiti gužve na autocestama. Novi način plaćanja cestarine trebalo bi i da rastereti protok vozila na naplatnim rampama, a prednost za građane je što neće morati u špici sezone čekati u kolonama i što će brže stizati do željene destinacije", kazao je Rogić.

Planiramo širenje na Hrvatsku i Srbiju

Rogić najavljuje da je u planu proširenje projekta na zemlje regije i to najprije sa Republikom Hrvatskom.

"Neka od rješenja po pitanju uvezivanja elektronske naplate cestarine između Autocesta FBiH i Hrvatskih autocesta već su predstavljena, a u narednom periodu očekuje se i potpisivanje sporazuma koji će definirati zajedničku buduću suradnju. Također sa Srbijom smo napravili inicijalne razgovore", kazao je Rogić.

Elektronska naplata cestarine već jedanaest godina uspješno funkcionira u Federacije BiH i do sada je registrirano 78.489 korisnika TAG uređaja.

"Novim pogodnostima i akcijskom prodajom ACC TAG uređaja već duže razdoblje bilježi se kontinuirani rast elektronske naplate cestarine. Upravo će ovakve pogodnosti kao što je uvezivanje elektronske naplate cestarine i neometano korištenje autoceste zasigurno pridonijeti još većem broju korisnika ACC usluge, a samim time Prednosti korištenja elektronske naplate cestarine ogledaju se u bržem i sigurnijem prolazu, prolazu bez zaustavljanja, smanjenju gužvi na naplatnim mjestima, ali i financijsku olakšicu korisnicima u vidu bonusa od 20% na svaku dopunu novčanih sredstava na ACC TAG", zaključio je Rogić.