Zaključci sastanka
0

Od Federalnog parlamenta zatražena hitna sjednica zbog stanja u poljoprivredi

B. R.
Ahmed Džubur (Foto: I. L./Klix.ba)
Ahmed Džubur (Foto: I. L./Klix.ba)
Od Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine se traži da održi hitnu sjednicu o stanju u poljoprivredi. Vlast uvjerava građane da "nije vrijeme za paniku".

U Sarajevu je danas održana sjednica predstavnika entitetske vlasti i poljoprivrednika. Predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Ahmed Džubur (DF) je istakao da je zaključak sastanka zahtjev da predsjedavajući Zastupničkog doma mirsad Zaimović (SDA) zakaže hitnu sjednicu koja se treba održati najkasnije kroz sedam dana. Obrazložio je ovaj zahtjev.

"Tražimo hitnu reakciju na stanje u poljoprivredi koje je okarakterisano ogromnim inputima. Cijene goriva su otišle jako visoko, gnojiva za 300 posto. Činjenica je da bukvalno sve zemlje uvode ograničenja i restrikcije za plasman svojih proizvoda", napomenuo je Džubur i upozorio da agrorokovi istječu.

Prema njegovim riječima, situacija može biti vrlo opterećujuća u budućnosti ako se na vanrednoj sjednici ne donesu odgovarajuće odluke.

Zaključak današnjeg sastanka je i održavanje hitne sjednice na kojoj će se razmatrati zakon o šumama.

"Zaključili smo da se hitno traži, dva-tri dana nakon hitne sjednice o stanju u poljoprivredi, i hitna tematska sjednica o zakonu o šumama. Ona je nešto manje hitna, ali se mora reagovati budući da od 2009. nemamo zakon o šumama. Prema mišljenju relevantnih osoba, zbog toga je godišnje manje od 100 do 120 miliona KM u budžetu", kazao je Džubur.

Husnija Kudić iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH uvjerava da nema razloga za paniku.

Husnija Kudić (Foto: I. L./Klix.ba)
Husnija Kudić (Foto: I. L./Klix.ba)

"Imamo vanredan režim s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo. Robnim rezervama je naloženo da osiguraju po 50 litara dizela za poljoprivredne proizvođače. Nije vrijeme za paniku. Poljopivredni proizvođači su stabilni, vješti i imaju opremu. Činit ćemo ovaj sektor održivijim. Ponudit ćemo rješenja koja ćemo usaglasiti s poljoprivrednim proizvođačima", naveo je Kudić.

Nedžad Bićo iz Udruženja poljoprivrednika FBiH je apelovao na predsjedavajućeg Zaimovića da realizuje donesene zaključke.