{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od EBRD-a dodatnih 35 miliona eura kredita za autoput Banja Luka - Doboj

F
8.10.2014. u 12:19
10
32
Od EBRD-a dodatnih 35 miliona eura kredita za autoput Banja Luka - Doboj
10
Od EBRD-a dodatnih 35 miliona eura kredita za autoput Banja Luka - Doboj
Za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj, dionice od Doboja do Prnjavora, od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) uzeto je dodatnih 35 miliona eura kredita.
Ugovor o tome danas su u Banjoj Luci potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Jan Braun.

Radi se o amandmanu na Ugovor o garanciji za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj (faza 1) u vrijednosti od 35 miliona eura.

Direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Jan Braun je podsjetio da je osnovni ugovor u vrijednosti 150 miliona eura potpisan 26. aprila 2012. godine, krajnji korisnik je Javno preduzeće Autoputevi RS.

Tada je potpisan i ugovor o podršci između Republike Srpske i EBRD-a, te ugovor o garanciji između BiH i EBRD-a.

Ukupna vrijednost izgradnje te dionice autoputa je 180 miliona eura, a EBRD je ranije odobrio preduzeću „Autoputevi RS“ kredit od 150 miliona eura, uz garancije entiteta i države BiH. Isti slučaj je i s danas potpisanih novih 35 milioan eura kredita.

Špirić je, nakon današnjeg potpisavanja amandmana na ugovor, rekao da BiH s EBRD-om ima dobru saradnju i da su potpisani ugovori od milijardu i 600 miliona eura kroz 116 projekata.

"Dosad je efektuirano oko milijardu i 200 miliona eura, uglavnom u projekte infrastrukture, zaštite životne sredine, razvoj malih i srednjih preduzeća i mislim da je to najveći institucionalni investitor u BiH", kazao je Špirić.

Uvjerava i da novih 35 miliona eura kredita je dato po povoljnim uvjetima te očekuje da sredstva što prije budu operativna za dalju realizaciju izgradnje dionice autoputa Doboj - Prnjavor.

Direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Jan Braun je podsjetio na sve projekte koje je EBRD podržao u RS i BiH, ističući da ta banka podržava razvoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: