Zelena agenda
82

Od 2025. godine u centru Stockholma bit će zabranjena vozila na dizel i benzin

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Stockholm je najavio planove da postane prvi veliki glavni grad koji će zabraniti automobile na benzin i dizel u svom centru u nastojanju da smanji zagađenje i smanji buku.

Od 2025. godine, 20 blokova užeg gradskog područja Stockholma, koji obuhvaćaju finansijske i glavne trgovačke četvrti, bit će ograničeno samo na saobraćaj električnih vozila.

Odluka o proširenju zone bit će donesena početkom 2025. godine.

“Danas zrak u Stockholmu uzrokuje da bebe imaju plućne probleme, a starije osobe prerano umiru. Moramo eliminirati štetne ispušne plinove iz benzinskih i dizel automobila. Zato uvodimo najambicioznije područje s niskim emisijama dosad", kazao je Lars Stromgren, gradski dogradonačelnik za saobraćaj.

Brojni su gradovi uveli ili uvode programe za rješavanje problema onečišćenja zraka, ali Stockholm ide dalje od većine. Pariz, Atina i Madrid zabranili su samo dizelske automobile, a London ima sistem naplate koji pokriva motore s izgaranjem koji najviše zagađuju okoliš.

"Mnogi su gradovi uveli zone s niskim emisijama u kojima je dopušteno voziti automobile s visokim emisijama ako plate pristojbu", rekao je Stromgren, a prenosi Air Quality News. “Stockholmski model je dalekosežniji. Automobili na benzin i dizel su zabranjeni, točka. To je više 'ultra' od zone ultra-niskih emisija u Londonu.

“Odabrali smo područje gdje je veliki broj biciklista i pješaka svakodnevno izložen nezdravom zraku. To je također dio grada koji je dom kompanijama koje razmišljaju unaprijed i koje žele predvoditi prijelaz u održiviju budućnost", kazao je.

Postoje upozorenja na shemu. Iako je primarno predviđeno dopustiti samo potpuno električne automobile, veći kombiji s plug-in hibridnim motorima također će biti dopušteni, a iznimke će biti za vozila hitne pomoći i policijske automobile, kao i automobile u kojima vozač ili suvozač ima dokumentiranu invalidnost.

Švedska Zelena stranka dio je koalicije ljevičarskih i ekološki usmjerenih stranaka koje drže vlast u gradskoj vladi Stockholma. Zeleni su rekli kako se nadaju da će zona niske emisije potaknuti upotrebu električnih vozila.

Predstavnici transportne industrije rekli su da je plan previše radikalan.

“Od 2010. godine smanjili smo emisije za 34 posto. Ali stranka Zelenih i njihovi kolege u gradu Stockholmu sada su u prevelikoj žurbi,” saopćila je Švedska konfederacija transportnih preduzeća.