{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 2015. tržište električne energije u BiH se otvara za sve kupce

F
23.9.2013. u 14:32
0
17
Od 2015. tržište električne energije u BiH se otvara za sve kupce
0
Od 2015. tržište električne energije u BiH se otvara za sve kupce
U organizaciji USAID-ovog projekta asistencije regulativi i reformi energetskog sektora (USAID REAP), u Neumu je jutros započela dvodnevna konferencija pod nazivom "Tržište električne energije u Bosni i Hercegovini – Sljedeći koraci".
Početkom 2015. godine tržište električne energije u BiH će se otvoriti za sve kupce, uključujući i domaćinstva, što znači kako će svaki kupac biti u mogućnosti kupiti električnu energiju na tržištu, ukoliko naiđe na bolju ponudu od dosadašnje.

Međutim, da bi kupci to zaista mogli i uraditi, tržišni procesi i odnosi između svih sudionika na tržištu moraju biti uspostavljeni i jasno utvrđeni kako bi ih kupci razumjeli, što će biti i jedna od glavnih rasprava na neumskoj Konferenciji.

Cilj je konferencije da se i donositelji odluka u našoj zemlji upoznaju o tome dokle smo došli u ispunjavanju preduvjeta za otvaranje tržišta električne energije i koji su koraci koje je potrebno uraditi da bi se kreirali svi preduvjeti za otvaranje tržišta od 1. siječnja 2015. godine, kazao je direktor projekta Asistencija regulative energetskog sektora u BiH Ognjen Marković.

Ponovio je kako treba stvoriti sve preduvjete kako bi do 2015. godine svi potrošači, uključujući i domaćinstva, mogla birati svog snabdjevača.

Princip tržišta je takav da bilo koja kompanija koja se bavi prodajom električne energije treba biti registrirana u BiH, s tim da može imati svoje sjedište bilo gdje u svijetu kao što je to sada slučaj s kompanijom iz Ljubljane, koja dijelom snabdijeva Aluminij d.d. Mostar.

Na pitanje koliko su domaći elektrodistributeri konkurenti na međunarodnom tržištu, Marković je kazao kako su dvije od tri elektroprivrede u BiH izvoznici električne energije. Radi se o Elektroprivredi RS i Elektroprivredi BiH koje, su prema Markovićevim riječima, konkurentne na regionalnom tržištu električne energije.

Kada se otvori tržište za sve kupce u BiH i njima će se pružiti prilika da budu više konkurentni sa svojim uslugama na tržištu.

Kada je 2007. počeo sa radom, USAID REAP je također organizirao Konferenciju o otvaranju tržišta gdje je predstavio svoje zadatke i ciljeve i gdje je napravljen presjek statusa elektroenergetskog sektora. Stoga će na ovoj završnoj konferenciji USAID REAP dati pregled aktivnosti koje su poduzete u 6 godina trajanja projekta, te na taj način predstaviti napredak koji je elektroenergetski sektor postigao u tom razdoblju.

Međunarodni eksperti na čelu sa USAID REAP projektom će predstaviti preporuke za daljnji napredak elektroenergetskog tržišta po uzoru na međunarodnu najbolju praksu.

Prema riječima Thomasa Rojasa iz USAID-a, u dva dana trajanja konferencije bit će predstavljeni svi elementi u kojima je ostvaren napredak na području elektroenergetskog sektora u preteklih šest godina u BiH.

Podsjećamo kako je do danas Vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine, a prema Rojasovim riječima USAID je izuzetno zadovoljan utroškom tih sredstava.

"Izuzetno smo zadovoljni napretkom koji je ostvaren u elektroenergetskom sektoru gdje ćemo i dalje nastaviti ulagati, a već sada razgovaramo i o jednom vrlo konkretnom, srodnom projektu", napomenuo je Rojas.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici ministarstava nadležnih za energetiku na državnoj i entitetskim nivoima, predstavnici parlamentarnih odbora nadležnih za energetiku, te predstavnici svih učesnika na elektroenergetskom tržištu uključujući regulatorne komisije za električnu energiju na državnom i enitetskom nivou koje su ujedno i pokrovitelji ove konferencije, četiri elektroprivrede, nezavisnog operatora sistema (NOS) i Elektroprenosa te predstavnici regulatornih komisija iz Srbije i Crne Gore i trgovci električne energije koji će na konferenciji iznijeti iskustva svojih zemalja u procesu otvaranja tržišta.

Poseban osvrt na trenutno stanje u elektroenergetskom sektoru regiona i BiH će na konferenciji dat će i predstavnik Energetske zajednice jugoistočne Europe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: