{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Očekivani ekonomski rast BiH ove godine 2,5 posto

S
2.1.2015. u 10:08
7
21
Očekivani ekonomski rast BiH ove godine 2,5 posto
7
Očekivani ekonomski rast BiH ove godine 2,5 posto
Ekonomski rast u BiH u 2015. godini trebalo bi, prema projekcijama, da bude oko 2,5 posto, rekao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.
On je naveo da je Međunarodni monetarni fond nešto optimističniji i da prognozira ekonomski rast od 3,5 posto, a Evropska banka za obnovu i razvoj od 2,7 posto.

"Ipak i ako se desi da rast bude 2,5 posto, to će biti jedan blagi oporavak i mislim da su realne šanse da se to desi, ali preduslov je da vlasti profunkcionišu i da se posvete ekonomiji", rekao je Kozarić za Radio Slobodna Evropa.

Guverner Centralne banke BiH nada se da će svi građani BiH u 2015. godini osjetiti određeni boljitak, iako se rast od 2,5 posto neće vidjeti odmah.

On je istakao da ekonomija treba bude u prvom planu u BiH, gdje je nezaposlenost najveća u regionu i iznosi 27,5 posto.

Prema njegovim riječima, BiH je zadužena 8,1 milijardu ili 28,9 posto učešća u BDP-a.

Kozarić tvrdi da je bankarski sektor u BiH stabilan i visoko likvidan, ali da ima problem nekvalitetnih kredita koji su na nivou od 15,6 posto.

On je ocijenio da će se 2014. pamtiti kao teška godina, možda i najteža poslijeratna u BiH i za ekonomiju i za građane.

"Majske i avgustovske poplave, februarski protesti, izbori u oktobru, sve su to bili izazovi kojima smo bili izloženi. Godina je počela dobro. Mi smo predviđali ekonomski rast od 1,8 posto, ali katastrofalne poplave su učinile svoje i godinu završavamo rastom od 0,7 posto, što je znatno manje od predviđenog", kaže Kozarić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: