Očekivani ekonomski rast BiH ove godine 2,5 posto

S
SRNA
2.1.2015. u 10:08
7
21
Očekivani ekonomski rast BiH ove godine 2,5 posto
7
Očekivani ekonomski rast BiH ove godine 2,5 posto
Ekonomski rast u BiH u 2015. godini trebalo bi, prema projekcijama, da bude oko 2,5 posto, rekao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.
On je naveo da je Međunarodni monetarni fond nešto optimističniji i da prognozira ekonomski rast od 3,5 posto, a Evropska banka za obnovu i razvoj od 2,7 posto.

"Ipak i ako se desi da rast bude 2,5 posto, to će biti jedan blagi oporavak i mislim da su realne šanse da se to desi, ali preduslov je da vlasti profunkcionišu i da se posvete ekonomiji", rekao je Kozarić za Radio Slobodna Evropa.

Guverner Centralne banke BiH nada se da će svi građani BiH u 2015. godini osjetiti određeni boljitak, iako se rast od 2,5 posto neće vidjeti odmah.

On je istakao da ekonomija treba bude u prvom planu u BiH, gdje je nezaposlenost najveća u regionu i iznosi 27,5 posto.

Prema njegovim riječima, BiH je zadužena 8,1 milijardu ili 28,9 posto učešća u BDP-a.

Kozarić tvrdi da je bankarski sektor u BiH stabilan i visoko likvidan, ali da ima problem nekvalitetnih kredita koji su na nivou od 15,6 posto.

On je ocijenio da će se 2014. pamtiti kao teška godina, možda i najteža poslijeratna u BiH i za ekonomiju i za građane.

"Majske i avgustovske poplave, februarski protesti, izbori u oktobru, sve su to bili izazovi kojima smo bili izloženi. Godina je počela dobro. Mi smo predviđali ekonomski rast od 1,8 posto, ali katastrofalne poplave su učinile svoje i godinu završavamo rastom od 0,7 posto, što je znatno manje od predviđenog", kaže Kozarić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: