{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obnavljanje korparske proizvodnje u Bosanskom Šamcu

S
11.4.2017. u 12:23
18
19
Obnavljanje korparske proizvodnje u Bosanskom Šamcu
18
Obnavljanje korparske proizvodnje u Bosanskom Šamcu
Foto: SRNA
Na području Bosanskog Šamca, prema procjeni opštinske Službe za lokalni ekonomski razvoj, na 30 hektara zasađena je vrbova šiba, a korparskom proizvodnjom bavi se oko 150 ljudi.
Ivo Blažanović iz opštinske Službe za lokalni ekonomski razvoj rekao je Srni da Šamac ima veliki potencijal za ovu proizvodnju, koja se počela obnavljati, te podsjetio da su do proteklog rata na području ove lokalne zajednice bile plantaže od ukupno 200 hektara korparske vrbe.

"Kroz dva projekta koja su razvijana preko opštine zasađeno je 10 hektara novih plantaža vrbove šibe. Procjena je da ukupno 30 hektara postoji na ovom području, a pojavili su se investitori koji su čuli da se proizvodnja ponovo budi. Investitori iz srednje Bosne zasadili su jednu plantažu u rejonu sela Grebnice", kaže Blažanović.

On je naveo da program razvoja korparske proizvodnje Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) podrazumijeva da se kroz udruženja finansiraju određeni projekti, prvenstveno opremanje mašinama i pomoćnim uređajima koji se koriste u industriji.

Foto: SRNA
Foto: SRNA


"Projekat je u pripremi, a očekuje se da će uskoro početi njegova realizacija. Predviđeno je da se kroz udruženje pojedinačno najviše plasira 45.000 KM za pojedine projekte. U opštini Šamac predviđeno je da se vrši opremanje korpara koje djeluju kroz udruženje", ističe Blažanović.

Prema njegovim riječima, poljoprivrednu zadrugu "Posavina" Obudovac trebalo bi opremiti guljačima šibe i kotlom za kuhanje šibe.

"Zamišljeno je da bi jednu trećinu sredstava dao IFAD fond, jednu opština, jednu udruženje, a predviđena je mogućnost da se za proizvođače korparske vrbe daju povoljni krediti mikrokreditnih organizacija", kaže Blažanović.

On je istakao da opština ima veliki potencijal u ovoj oblasti proizvodnje.

"Bilo bi dobro ako bi se ovo moglo brendirati, da bude zaštićeni proizvod ovog kraja", rekao je Blažanović i dodao da se radi na tome.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: