Bit će provedena rasprava
38

Oblast kriptovaluta bi u Republici Srpskoj uskoro mogla biti uređena zakonom

M. P.
Kriptovalute su već prisutne i u BiH/Foto: Shutterstock
Kriptovalute su već prisutne i u BiH/Foto: Shutterstock
Oblast kriptovaluta i elektronske imovine u našoj zemlji još uvijek nije uređena, ali bi u jednom dijelu BiH to uskoro moglo da se desi.

Naime, kako je najavila Zora Vidović, ministrica finansija Republike Srpske, na nekoj od narednih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske trebao bi biti razmatran nacrt zakona koji će na najbolji način urediti oblast kriptovaluta i elektronske imovine.

Potvrdili su nam ovo iz Ministarstva finansija, a Vidović je nedavno istakla kako će taj akt biti usklađivan sa zakonima koji u toj oblasti postoje u regionu.

"Mnogo smo prošle godine radili na tome da napišemo, posložimo i vidimo kako ovu oblast regulišu druge zemlje i da sagledamo njihova iskustva. Riječ je o vrlo osjetljivom zakonu koji bi, ako se usvoji na pogrešan način, mogao izazvati velike probleme", kazala je Vidović.

Istovremeno se, istakla je, trebaju usvojiti i izmjene određenih zakona koji se odnose na oblasti tržišta kapitala i fondova u RS-u.

Ovi akti, nakon što ih usvoji Vlada RS-a, će biti razmatrani u Parlamentu u formi nacrta kako bi se, kako je rekla Vidović, donijela najbolja moguća zakonska rješenja.

"Nakon toga će biti provedena široka rasprava. To je neophodno da se uredi zato što su pomenute valute već prisutne kod nas. S njima se može raditi jer ljudi time plaćaju porez, isto kao i svi drugi", kazala je Vidović, te dodala kako bi se ovim zakonom precizirale mnoge stvari.