Privreda
0

Objavljen tender za izgradnju HE Vranduk

FENA
JP Elektroprivreda BiH objavila je međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE Vranduk.

Javni poziv se odnosi na izradu projektne dokumentacije (glavni i izvedbeni projekt), proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje postrojenja i puštanje u pogon.

Dokumentacija za pretkvalifikaciju se može dostaviti najkasnije do 17. aprila, nakon čega će JP EPBiH izvršiti evaluaciju pristiglih aplikacija, a aplikanti koji se pretkvalifikuju, u maju tekuće godine će dobiti zahtjev za dostavu ponuda.

Projekt HE Vranduk se finansira iz vlastitih i sredstava međunarodnih finansijskih institucija – Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Kreditni aranžman s EBRD-om je već potpisan i operativan je, a u toku je i proces odobravanja finansiranja projekta od EIB-a.

Ukupna vrijednost HE Vranduk je 127 miliona KM.

Istražni radovi za izradu glavnog projekta HE Vranduk su u toku. Terenski istražni radovi su praćeni i adekvatnim laboratorijskim ispitivanjima tla i stijena. Tokom istraživanja će se izvršiti bušenje oko 40 istražnih bušotina na pregradnom profilu, ulaznoj građevini, strojari kao i duž buduće akumulacije HE Vranduk.

Cilj istraživanja je priprema sveobuhvatne geološko-geotehničke, geofizičke i seizmološke podloge da bi projektant glavnog projekta HE Vranduk mogao u što kraćem roku po ulasku u posao stvoriti uvjete za početak izgradnje.

Okončana je i prva faza eksproprijacije nekretnina na lokaciji izgradnje HE Vranduk na području općine Zenica. JP Elektroprivreda BiH je preuzela četiri nekretnine na području MZ Vranduk, među kojima su stambeni objekti, građevinsko zemljište pod stambenim objektima, poljoprivredno i šumsko zemljište dok je sa šest vlasnika nekretnina ekspropiranih u prvoj fazi postupka, dogovorila i realizovala ulazak u posjed. Pokrenuta je druga faza eksproprijacije.

HE Vranduk je važna s aspekta zaštite okoliša i stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju kupaca električnom energijom.

Izgradnja hidroelektrane otvara mogućnost zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative dok period eksploatacije objekta omogućava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelom raznih vrsta naknada, poticaj za razvoj lokalne zajednice i FBiH, saopćila je Služba za komunikacije JP EPBiH.