Kanton Sarajevo
76

Obilježeno 138 godina GRAS-a, premijer Uk poručio da preduzeće ima svijetlu budućnost

B. R.
Senad Mujagić i Nihad Uk (Foto: Vlada KS)
Senad Mujagić i Nihad Uk (Foto: Vlada KS)
Obilježeno je 138 godina postojanja sarajevskog preduzeća GRAS u kojem su zadovoljni dosadašnjim poboljšanjem javnog prijevoza. Napomenuli su da su najdeficitarniji u broju autobusa.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, jučerašnjem obilježavanju prisustvovali su kantonalni premijer Nihad Uk (NS), kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović (NiP) i predsjedavajući kantonalne skupštine Elvedin Okerić (NiP).

Uručene su zahvalnice zaslužnim radnicima i zvanicama, na spomen-obilježju u krugu preduzeća odata je počast za 98 radnika koji su dali živote u odbrani Bosne i Hercegovine tokom rata od 1992. do 1995. Premijer Uk je upravo podsjetio na doprinos 1.200 GRAS-ovih radnika koji su bili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH).

"Da, čak 1.200 radnika, od kojih je, nažalost, 98 poginulo, obuče uniforme i bori se. Bio je to veliki patriotski čin", rekao je Uk.

Prema njegovim riječima, 138 godina rada je impozantan podatak na koji radnici trebaju biti ponosni. Kroz sve te godine, kako je kazao, preduzeće se suočavalo s raznim izazovima i problemima, ali i poručio da mu je budućnost svijetla. U tom smislu, napomenuo je na ulaganja Vlade i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo - nabavka novih trolejbusa, tramvaja i autobusa, rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Marijin Dvora, izgradnja tramvajske pruge prema Hrasnici, produženje trolejbuske mreže do Vogošće.

"Pokušajte da racionalno i hrabro donosite odluke, da poslovanje bude domaćinsko, kako bi vratili GRAS na mjesto na koje pripada", poručio je Uk.

Predsjedavajući Okerić je naveo da je preduzeće GRAS u zadnje tri decenije prošlo kroz različite okolnosti, uprave i politike koje su svaka na svoj način doprinijele stanju u kojem se nalaze.

"Najviše je falilo pojedinačne odgovornosti. Nikad više to ne smijemo dozvoliti. Aktuelna Vlada Kantona Sarajevo je prepoznala GRAS kao investiciju i izdvojila sredstva za plate radnicima, rekonstrukciju pruge, nabavku novih tramvaja i trolejbusa, kako bi pružili bolju uslugu našim građanima", rekao je Okerić.

Obratio se i ministar Osmanović, podsjetivši da je među prvim žrtvama u Sarajevu bio Ramo Biber, radnik ovog preduzeća.

"Vaša hrabrost i uloga posebno je iskazana kroz činjenice da je 1.200 radnika ovog preduzeća časno branilo našu domovinu, da ih 98 nažalost utkalo svoje živote u njenu odbranu, ali i da ste u godina agresije teške 1994. prkosno prevozili naše građane", istakao je Osmanović.

Direktor GRAS-a Senad Mujagić je izjavio da u preduzeću čine sve kako bi poboljšali stanje u javnom prijevozu i olakšali svakodnevni transport građanima. Napomenuo je da se priprema infrastruktura za dolazak novih tramvaja.

Kako je naglasio, građani će ogromno poboljšanje osjetiti dolaskom novih autobusa i minibusa, s obzirom da su u tom pogledu najdeficitarniji. Zbog toga su u preduzeću obradovani što je kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) odobrio odluku o raspisivanju javne nabavke za 30 novih vozila (deset autobusa, deset zglobnih autobusa i deset minibusa), saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.