Privreda
72

Oaza za poduzetnike: Općina Kakanj kroz podsticaje pomogla obrtnicima i nezaposlenima

Klix.ba
Kroz projekat "Pokreni svoj posao u Kaknju" tokom 2016. godine 27 nezaposlenih osoba, 6 više u odnosu na prošlu godinu, pokrenulo je vlastitu djelatnost zahvaljujući podsticajima Općine Kakanj.

Podsticajna sredstva za refundaciju troškova obrtničkih, trgovačkih i ugostiteljskih radnji i dijela troškova osnivanja preduzeća d.o.o ostvarilo je 16 pravnih (7 više u odnosu na prošlu godinu) i 51 fizička osoba (20 više u odnosu na prošlu godinu).

Općina Kakanj je iznosom od 78.567 KM sufinansirala troškove obuke, stručnog osposobljavanja i usavršavanja radnika u skladu sa potrebama poduzetnika i obrtnika sa područja općine. Ovu vrstu podsticaja ostvarilo je 14 obrtnika koji su zaposlili 30 nezaposlenih osoba koje su se nalazile na evidenciji biroa za zapošljavanje.

Osim toga, Općina je pružila materijalnu, tehničku i finansijsku podršku Udruženju poslodavaca općine Kakanj "Centar za podršku biznisu", a finansirala je i troškove bruto plate uposlenika/sekretara udruženja.

U toku je i javni poziv za dodjelu općinskih novčanih sredstava u svrhu regresiranja kamata po kreditima odobrenim u komercijalnim bankama u 2016. godini za poduzetnike i obrtnike.

Kao još jedan oblik podsticaja poduzetništvu, u 2016. godini je izvršeno umanjenje općinskih taksi na istaknutu firmu za 10-20 posto.

U svrhu podsticaja razvoju poduzetništva i obrta, Općina Kakanj je u 2016. godini realizirala iznos od 300.000 KM, što je za 50.000 KM više u odnosu na prošlu godinu.

Tokom 2016. godine u Poduzetničkoj zoni "Vrtlište", u kojoj je izgrađeno nekoliko poslovnih objekata, izgrađena je kanalizaciona mreža za oborinske vode, kao i unutrašnja asfaltna saobraćajnica. Za ovu svrhu utrošeno je 218.584 KM.

Općina Kakanj kontinuirano radi i na promociji kakanjskih proizvoda i usluga. Plaćanjem kotizacije te putnih troškova za kakanjske poduzetnike, poljoprivredne proizvođače i proizvođače rukotvorina općina je pomogla njihov nastup na Sajmu privrede, poljoprivrede, zanatstva i robe široke potrošnje koji je održan u Centru Skenderija Sarajevo, na kojem je bilo 10 izlagača iz Kaknja, te na Sajmu organske i poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva Zenica.