Privreda
259

Novim zakonom trgovci više neće morati imati minimalno 40 posto domaćih proizvoda

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH predviđeno je, uz ostalo, rješavanje problema sive ekonomije, kao i otklanjanje barijera za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, kazao je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, uoči javne rasprave o tom nacrtu koja je u utorak održana u Mostaru.

U izjavi za medije o zakonskim rješenjima koja će poboljšati unutrašnju trgovinu u Federaciji, ministar Vujanović naveo je primjer rješavanja problema sive ekonomije koja je, kako je kazao, aktualna i prisutna u našem društvu.

Kao konkretan primjer rješavanja problema sive ekonomije naveo je taksiste za koje je kazao kako moraju ući u sistem te da će im biti dozvoljeno da plaćaju 50 posto doprinosa, što je po njegovom mišljenju, najpovoljniji model registracije za pojedinca.

Dodao je kako se fiskalizacija ne odnosi na taksiste i trgovce-pojedince koji prodaju robu na tržnicama.

Nacrtom je, uz ostalo, regulirano i uklanjanje odredbe da se određena količina domaćih proizvoda mora nalaziti na policama trgovinskih lanaca.

Naime, prema standardima Evropske unije takve su odredbe nedopustive i moraju se otkloniti što je i urađeno, kazao je ministar, naglasivši pritom kako se domaći proizvodi već nalaze na policama trgovačkih lanaca te da ne treba nikakvo zakonsko rješenje koje će favorizirati domaće proizvode.

Vujanović je ocijenio kako se potrošačka svijest u zemlji mijenja te da sve više osoba kupuje domaće proizvode.

Naveo je i primjer ekonomsko-potrošačkog patriotizma u skandinavskim zemljama, gdje ljudi cijene i traže domeće proizvode što im nitko ne treba sugerirati.

"To je nekakva svijest koju i mi trebamo izgrađivati i poboljšati", kazao je ministar, ustvrdivši kako su "naši proizvodi kvalitetni i da ih trebamo konzumirati".

Na upit koliki je trenutni postotak domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca, ministar je kazao kako to nitko ne zna jer ne postoji razrađena metodologija kako bi se taj podatak mogao utvrditi.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, osim u Mostaru, bit će obavljena i u Tuzli, Zenici i Sarajevu.

Radi se o redovnoj zakonskoj proceduri između kreiranja željenog zakonskog rješenja, a ambicija i želja federalnog ministra je da se čuje mišljenje javnosti, odnosno svih relevantnih faktora vezano za sve ono što tretira nacrt spomenutog zakona.