20 tona govedine
28

Novi skandal u vezi s izvozom: U Tursku uvezeno zaraženo meso iz BiH?

Piše: S. H.
Posljednjih dana u turskim medijima se navode informacije da je iz BiH u tu zemlju izvezeno zaraženo meso te da je moguće očekivati neke nove mjere kada je riječ o izvozu hrane u Tursku. Nadležni u BiH negiraju da postoje bilo kakvi problemi, a ministar Mirko Šarović poručuje da je prethodnih dana imao značajne pregovore s turskom stranom te da su dogovoreni dobri uslovi za bh. izvoznike.

Kako navode CNN Turk, ali i Sputnik, navodno je iz BiH u Tursku, s kojom naša zemlja ima ugovor o izvozu mesa, prodato zaraženo meso. Tako se navodi da je u 20 tona govedine koja je izvezena u Tursku otkrivena bakterija Escherichia coli O157 koja je štetna po ljudsko zdravlje. CNN Turk navodi da je analiza mesa izvršena 24. augusta, a da su rezultati potvrđeni 29. augusta. Spomenuta bakterija smatra se jednom od najopasnijih patogenih bakterija.

U međuvremenu je navodno zatraženo da se meso uništi.

U vezi sa svim ovim kontaktirali smo i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića koji je negirao ove navode, kazavši za naš portal da navodi o obustavi izvoza nisu tačni te da pregovori s Turskom idu u dobrom pravcu.

"Imao sam teške pregovore u Turskoj u petak i o mesu i o sporazumu o slobodnoj trgovini. Finaliziramo rješenja koja će biti dobra za izvoznike iz Bosne i Hercegovine", kazao je Šarović.

Šarović optimistično naglašava da će se BiH izboriti za veći izvoz brašna, ulja i mesa u Tursku.

Ukoliko bi došlo do eventualno neke zabrane izvoza to bi bio drugi put da se pojavljuju problemi o ovom pitanju. Podsjećamo, 2016. godine Tužilaštvo BiH zaprimilo je izvještaj SIPA-e o navodnim malverzacijama u vezi s bescarinskim izvozom mesa koje je, prema određenim navodima, u BiH uvezeno iz neke treće zemlje, da bi potom bilo prodato u Tursku kao domaći proizvod.

Kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH i Turske u 2017. godini, podaci kazuju da je iz BiH izvezeno najviše masnoće, ulja životinjskog i biljnog porijekla i to u iznosu od 146 miliona KM, a zatim mesa i drugih klaničnih proizvoda i to u vrijednosti višoj od 47 miliona KM.

S druge strane, iz Turske najviše uvozimo odjeću.

Podsjećamo da je Rusija nedavno zabranila uvoz jabuka iz BiH zbog reeksporta, odnosno prodaje robe koja nije porijeklom iz naše zemlje. Ukoliko i Turska postupi kao i Rusija, za BiH će definitvno uslijediti veliki problemi kada je riječ o izvozu, stoga bh. privrednicima ostaje nada da će nadležni riješiti eventualne probleme.