Ifo institut
8

Novi razvoj pandemije širi pesimizam u njemačkoj ekonomiji

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačko poslovno povjerenje opalo je prvi put u šest mjeseci, a kompanije u uslužnom i proizvodnom sektoru zabrinute su zbog drugog vala koronavirusa, pokazalo je istraživanje.

Institut Ifo u Münchenu saopćio je kako je njegov indeks poslovne klime u oktobru pao na 92,7, sa 93,2 u septembru, ističući zabrinutost da bi pooštravanje vladinih ograničenja moglo izazvati novi ekonomski pad, piše Financial Times.

"Kompanije su znatno skeptičnije u pogledu razvoja događaja tokom sljedećih mjeseci. S obzirom na porast broja zaraza, njemačka ekonomija postaje sve zabrinutija", rekao je Clemens Fuest, čelnik Ifoa.

Njemačke regije ograničile su broj ljudi na javnim dešavanjima i pooštrile pravila o prodaji alkohola i nošenju maski na javnim mjestima, dok su od 22 sata uveli policijski sat u barovima i restoranima u područjima s najvećom stopom zaraze.

Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Njemačkoj je tokom vikenda prešao granicu od 10.000, dok je broj dnevnih infekcija u subotu dosegnuo najviši nivo od 14.714.

Fuest kaže da je ponovno oživljavanje virusa najviše zabrinulo kompanije u uslužnom sektoru. Iako su njemački proizvođači bili optimističniji prema trenutnoj klimi, uslužne kompanije postale su pesimističnije. Kompanije u oba sektora bile su sumornije zbog izgleda za naredne mjesece.

Proizvođači su izvijestili da su "znatno povećali iskorištenost svojih kapaciteta", rekao je Fuest dodajući da je nedavni optimizam oko nadolazećih mjeseci "ispario".

"Pružatelji usluga bili su manje zadovoljni svojom trenutnom situacijom. Štoviše, njihov optimizam posljednjih mjeseci s obzirom na poslovne izglede je nestao. Kompanij u trgovinskom i građevinskom sektoru su također postale pesimističnije", kazao je on.