{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi pokušaji opstrukcija rada Uprave Bosnalijeka

F
14.7.2013. u 16:03
0
3
Novi pokušaji opstrukcija rada Uprave Bosnalijeka
0
Novi pokušaji opstrukcija rada Uprave Bosnalijeka
Bosnalijek
Uprava Bosnalijeka d.d. saopćila je da je izdala opozive punomoći za zastupanje advokatima Senki Nožica, Nikici Gržiću, Alenu Nakiću i Draganu Barbariću.
S tim u vezi Uprava Bosnalijeka na čelu sa v.d. direktorom Nedimom Uzunovićem se ograđuje od organizacije pres-konferencije koju najavljuje agencija Luna TBWA za sutra, te koju će navodno voditi advokatski tim i samozvani Nadzorni odbor i v.d. direktor Šefik Handžić, u sudski registar upisan kao izvršni direktor za finansije Bosnalijeka.

"Da zanemarimo veoma neuobičajenu praksu da pres-konferencije vode advokatski timovi, teško je zanemariti da se informacije za najavu konferencije baziraju na spornoj Skupštini dioničara Bosnalijeka od 7. jula prošle godine, da Komisija za vrijednosne papire FBiH nikada nije potvrdila niti upisala Nadzorni odbor izglasan na toj skupštini, zbog čega je Kantonalni sud u drugostepenom postupku odbio upis v.d. direktora Nedžada Polića", navodi se u saopćenju.

"Da zanemarimo i višestruke afere i dosijee koje je Finansijska policija predala Kantonalnom tužilaštvu u vezi sa poslovanjem Bosnalijeka prošle godine, te da je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Vlade FBiH, kao tada najveći pojedinačni dioničar, pokrenulo sudski spor zbog neregularnosti Skupštine od 7. jula 2012. godine, nevjerovatno je na kakvim se još tvrdnjama zasnivaju opstrukcije protiv novog rukovodstva Bosnalijeka", dodaje se u saopćenju.

Između ostalog, kako se dalje navodi, najozbiljnija tvrdnja je osporavanje ovlaštenja Komisije za vrijednosne papire FBiH, jer djeluje u tehničkom mandatu od 2009. godine.

U saopćenju se dodaje da bi bilo zanimljivo čuti odgovore brojnih privrednih i pravnih subjekata šta ovakvo tumačenje znači za cijelu privredu u FBiH i sve kompanije koje su, u ovom periodu, morale proći upis nadzornih odbora, promjene vlasničkih struktura, dokapitalizacije te ostalih izmjena definisanih Zakonom o privrednim društvima.

Također bi bilo zanimljivo, stoji u saopćenju, čuti i mišljenje stranih investitora koji su ulagali ili imaju namjeru ulagati u dionička društva u FBiH.

"Pored svega navedenog, gore navedeni tim koji osporava v.d. direktora Uzunovića kreirao je tzv. talačke krize, kao i pismo veoma uvredljivog i uznemiravajućeg sadržaja koje je Handžić uputio mnogobrojnim domaćim i međunarodnim institucijama i zvaničnicima. Uz silne napore koje ulažemo na normalizaciji poslovanja kompanije, zbog ovog pisma smo se morali izvinjavati odgovarajućim institucijama radi zaštite reputacije Bosnalijeka", ističe se u saopćenju.

Uprava Bosnalijeka se namjerava suzdržati od daljnjih komentara koji bi mogli predstavljati prejudiciranje sudskih odluka i istrajati u uvjerenju da će se veoma brzo vratiti poslovnim obavezama u punom kapacitetu.

U međuvremenu je legalni Nadzorni odbor Bosnalijeka usvojio nekoliko važnih odluka na sjednici održanoj u petak, 12. jula ove godine, stoji u saopćenju.

Nadzorni odbor je jednoglasno donio odluke o razrješenju sekretara Društva Melihe Begović.

Dalje je sa pozicije vršioca dužnosti izvršnog direktora za marketing i prodaju smijenjen Bojan Kebe, te je na ovu poziciju imenovan Admir Kešo, diplomirani ekonomista koji je na rukovodećim pozicijama u oblasti marketinga u Bosnalijeku radio punih 11 godina. Posljednju godinu radio je kao izvršni direktor i član Uprave Tuzla-Sarajevo-Banja Luka Farm grupe.

"Očekujemo da će objavljena osvježenja u upravnim tijelima Bosnalijeka stvoriti prilike za novi početak razvoja poslovanja i povratka Bosnalijeka među lidere u farmaceutskoj industriji", saopćeno je iz sektora Odnosi sa javnošću Bosnalijeka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: