Gdje su pare?
549

Novcem od akciza na duhan mogli smo izgraditi 128 bolnica ili nabaviti 1.285 MR uređaja

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić kreirao je tabelu u kojoj je prikazana količina prikupljenog novca po osnovu akciza na duhan i duhanske proizvode od 2009. godine do danas.

Prema njegovom proračunu, od 2009. godine, Bosna i Hercegovina je prikupila više od 6,4 milijarde konvertibilnih maraka samo po ovom osnovu.

"Sigurno se pitate gdje su završila ova sredstva. Novac je završio u budžetima države, entiteta, kantona i općina", navodi Hadžić naglašavajući da od spomenutog novca u zdravstvo, dijagnostiku, liječenje teških bolesti, zaštitu okoline i poboljšanje standarda nije uložena niti jedna konvertibilna marka.

Hadžićevom računicom, za 6,4 milijarde konvertibilnih maraka vlasti su mogle napraviti čuda, a izdvojio je samo neka od njih.

A šta smo mogli uraditi sa ovim novcima? Mogli smo izgraditi 4 nova bloka 7 Termoelektrane u Tuzli iz vlastitih sredstava. Ili nabaviti 1.285 potpuno novih uređaja za magnetnu rezonancu (ukoliko jedan košta 500.000 KM).

Također, moglo se izgraditi 128 potpuno novih bolnica u BiH (ukoliko jedna košta 50 miliona KM) ili izgraditi 428 kilometara autoputeva (ukoliko 1 km košta 15 miliona KM).