Vizija 2030

Nova ekonomija Saudijske Arabije: Od Shakire i Ronalda, preko videoigara do spektakularnih gradova

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
...
Piše: Benjamin Redžić
03.11.2023. u 08:32

Saudijska Arabija posljednjih godina je započela s diverzifikacijom svoje ekonomije, a koja je određena ambicioznim planom "Vizija 2030". To podrazumijeva velike investicije u turizam, sport i druge rastuće industrije, kao i izgradnju potpuno novih, spektakularnih gradova.

Saudijska Arabija, naftom stvorena monarhija jedna je od najbogatijih država na svijetu. Prema Svjetskoj banci (WB), njen BDP je prošle godine iznosio 1,11 biliona dolara.

Ova zemlja ima i pozitivne demografske trendove. Posljednji, prošle godine provedeni popis je pokazao da ima 32,2 miliona stanovnika, od čega je čak 20,2 miliona ili 63 posto mlađe od 30 godina. Rast broja stanovnika je 2022. iznosio 1,3 posto.

Vladajuća dinastija Saud, na čelu sa princom Mohammedom bin Salmanom, svjesna je da nafta neće moći biti trajni izvor bogatstva i svjesna je potencijala svojeg mladog stanovništva. Promjene, ne samo one ekonomske, u Saudijskoj Arabiji su započele kada je kralj Salman 2017. imenovao sina Mohammeda za prijestolonasljednika.

Mohammed bin Salman, saudijski princ (Foto: EPA-EFE)
Mohammed bin Salman, saudijski princ (Foto: EPA-EFE)

Promjene su podrazumijevale da se desi ono što je bilo nezamislivo da će se desiti u ovoj državi. Ženama je dozvoljeno da voze automobile, poslije 35 godina ponovo su otvorena kina i monarhija je postala mjesto koncerata svjetskih zvijezda - od Davida Guette, preko Johna Legenda do Shakire. To su velike promjene s obzirom na to da je saudijsko društvo vrlo konzervativno i to su promjene kojima su zadovoljni prvenstveno mladi Saudijci.

Promjene nisu samo političkog karaktera i nisu slučajne. Imaju ekonomsku svrhu i planirane su. Određene su "Vizijom 2030" koja podrazumijeva plan promjena u svakom bitnom aspektu društva. Liberalizacija odnosa države prema ženama je odraz svijesti o ekonomskom značaju žena. Spomenutim planom je predviđeno brzo zapošljavanje žena.

Mjesto nastanka države kao personifikacija turističke vizije

Desetine milijardi dolara su namijenjene za razvoj turizma, sporta i drugih rastućih industrija. Vjerski turizam je dominantan u Saudijskoj Arabiji, ali se turistička ponuda želi značajno obogatiti. Širom zemlje stvaraju se turističke oaze kojima se godišnji broj turista do 2030. želi povećati na 100 miliona.

Jedna takva turistička oaza nastaje u blizini saudijskog glavnog grada, Rijada. Nastaje u mjestu Diriyah kao mjestu na kojem se na 14 kvadratnih kilometara nalaze brojne historijske i kulturne atrakcije. Cilj je da samo u Diriyahu godišnje bude 27 miliona turista. Da bi se to ostvarilo bit će uloženo više od 60 milijardi dolara.

Diriyah (Foto: Shutterstock)
Diriyah (Foto: Shutterstock)

U Diriyahu je moguće posjetiti At-Turaif kao baštinu koja je pod UNESCO-ovom zaštitom, kupovati u trgovinama svjetskih brendova i bazarima, uživati u jednom od brojnih restorana izgrađenih u arhitektonskom stilu regije Najdi - od opeke i blata - i drugim sadržajima. Tu nisu izostali ni utrka električnih formula (Formula E), Svjetsko prvenstvo BMX u slobodnom stilu i koncerti Johna Legenda, Frencha Montane i Martina Garrixa.

Diriyah ima veliki značaj za Saudijsku Arabiju zbog toga što se smatra mjestom na kojem je nastala ova kraljevina i bio je sjedište predaka vladajuće dinastije Saud.

"Seoba" nogometnih velikana u Saudijsku Arabiju

Saudijske vlasti rade i na razvoju sporta kao visoko profitabilne industrije, prvenstveno nogometa. Koliko Saudijci ozbiljno misle o nogometu govori to da je njihova država postala atraktivnom za nogometaše u državama koje se smatraju nogometnim nacijama.

Nije da sportaši iz cijelog svijeta nisu ranije dolazili u Saudijsku Arabiju, ali sada su ciljevi mnogo ambiciozniji. Zbog toga i nije toliko iznenađenje što je jedan od najboljih svjetskih nogometaša Cristiano Ronaldo prešao iz slavnog Manchester Uniteda u saudijski Al Nassr. Dobio je jedan od najvećih ugovora u historiji nogometa - godišnju platu od čak 200 miliona eura.

Ronaldov put u Saudijsku Arabiju su slijedile i druge nogometne zvijezde - Karim Benzema je prešao iz Real Madrida u Al Ittihad, dok je Neymar prešao iz Paris Saint Germaina u Al Hilal. Da je nogomet postao veliki državni projekat potvrđuje i to da će upravo država isplatiti dio Benzeminog trosezonskog ugovora vrijednog 600 miliona eura.

Predstavljanje Cristiana Ronalda u Al-Nassru (Foto: EPA-EFE)
Predstavljanje Cristiana Ronalda u Al-Nassru (Foto: EPA-EFE)

Razlog za to jeste što je Benzema pristao biti jedan od aktivnih lobista da Saudijska Arabija bude domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva. Sve ukazuje na to da će ovaj cilj ostvariti 2034. Ovo je postalo jasno nakon što je Australija, kao jedini preostali kandidat, povukla kandidaturu da bude domaćin.

Ne izostaju ulaganja u druge sportove. U blizini Rijada gradi se staza za utrke Formule 1. Poslovni list Economist piše da se razmatra i održavanje velikih teniskih turnira. Ova kraljevina je već domaćin bokserskih mečeva i takmičenja u elektronskim sportovima. Za šest godina bit će domaćin Azijskih zimskih igara.

Videoigre, obnovljivi izvori energije i minerali

Princ Salman je u mladosti igrao videoigru Call of Duty i sigurno je da je to utjecalo na to da shvati koliko je unosna industrija videoigara. Riječ je o industriji čija godišnja vrijednost iznosi 180 milijardi dolara.

Saudijci su i u ovoj industriji priredili igru milijardi u cilju da njihova država do 2030. bude globalni centar elektronskih sportova. U elektronskim sportovima (od "pucačina" u prvom licu do FIFA-e i Madden NFL-a) je domaćin takmičenja čiji nagradni fond iznosi nekoliko desetina miliona dolara.

Saudijska Arabija je domaćin u takmičenjima elektronskih sportova (Foto: Shutterstock)
Saudijska Arabija je domaćin u takmičenjima elektronskih sportova (Foto: Shutterstock)

Inače, saudijski državni fond je najveći vanjski investitor u Nintendu. Osim toga, za 4,9 milijardi dolara kupio je američku kompaniju Scopley koja je tvorac igara Monopoly Go, Star Trek Fleet Command i Marvel Strike Force.

U spomenutom fondu očekuju da će se u sljedećih sedam godina osnovati 250 kompanija iz industrije videoigara i stvoriti čak 39.000 radnih mjesta u ovoj industriji.

Zemlja koja je bogatstvo stvorila na nafti se okreće obnovljivim izvorima energije (OIE). Svakako da je jedan od razloga za to što je svjesna da potreba za naftom neće biti onolika kolika je bila prije energetske tranzicije. Osim toga, nafte neće biti vječno. Cilj je do 2060. biti zemlja nulte emisije štetnih gasova.

Okretanje ka OIE prvenstveno se odnosi na korištenje solarne energije i vjetro energije. Već postoji tvornica solarnih panela. "Vizija 2030" podrazumijeva i eksploataciju minerala, za koje saudijske vlasti tvrde da za njima postoji velika potražnja. Procijenjena vrijednost tih minerala je 1,3 milijarde dolara. Cilj je Saudijsku Arabiju pozicionirati kao vodeću naciju u rudarstvu.

Spektakularni gradovi i "Made in Saudi"

Spomenuti Diriyah neće biti jedini spektakularni grad koji će značiti novu stranicu u ekonomiji Saudijske Arabije. Među njima bit će i futuristički NEOM koji bi trebao biti jedan od gradova domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva. Također će biti domaćin Azijskih zimskih igara 2029., jer će imati skijalište.

Riječ je o prostoru koji će se u potpunosti snabdijevati obnovljivim izvorima energije. Prvobitna procjena je da će izgradnja NEOMA koštati 500 milijardi dolara.

Veliki su i planovi za ozelenjavanje gradova, što se odnosi i na glavni grad Saudijske Arabije. To će značiti sađenje 7,5 milijardi stabala u ovom gradu koji će u svom centru imati najveći urbani park na svijetu.

"Vizijom 2030" je zacrtano da više od 50 posto BDP-a koji se ostvari izvozom čine proizvodi i usluge koji nisu vezani za naftnu industriju. To je navedeno kao diverzifikacija ekonomije pod oznakom "Made in Saudi (Napravljeno u Saudijskoj Arabiji)".

Međunarodni monetarni fond (MMF) je objavio da ekonomska diverzifikacija Saudijske Arabije daje rezultate. Ukazali su da će rast nenaftnog sektora ove države ove godine rasti za pet posto, a da će to biti podstaknuto snažnom domaćom potražnjom.

38