ESG konferencija
186

NLB Banka u Tuzli okupila eminentne stručnjake: Zdravim okolišom ponudimo bolji život mladima

Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
S ciljem promocije zelene budućnosti i podsticanja svih pojedinaca i kompanija na odgovornost prema kvaliteti života u sredinama u kojima živimo, danas je u Tuzli držana prva ESG konferencija NLB Banke pod sloganom "Ostavljamo bolje tragove".

NLB grupacija prije nekoliko godina je krenula u usmjerenje održivosti prije svega očuvanja okoliša, ali i društvenih tema koje su od značaja za širu zajednicu. Jedna od njih je upravo i zdraviji okoliš, koji je prijeko potreban Bosni i Hercegovini.

S tim usmjerenjem NLB Banka je u Tuzli organizirala ESG konferenciju pod geslom "Ostavljamo bolje tragove". Promovišući važnost primjene ESG standarda, realizirana su četiri jedinstvena predavanja i panel diskusija na kojima su eminentni stručnjaci govorili o izazovima i prilikama poslovnih modela koji obuhvataju ekološke, društvene i upravljačke faktore za održivu budućnost.

"Prva smo kompanija koja je u regiji dobila ESG rejting te na takav način izvještavamo transparentno šta sve radimo po pitanju vlastite potrošnje energije, ali i naših klijenata. Naši napori u narednom periodu će se zasnivati prije svega na smanjenju potrošnje energije, a pažnju ćemo posvetiti uglavnom na njenu proizvodnju iz obnovljivih izvora", kazao je predsjednik uprave NLB d.d. Blaž Brodnjak.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

On navodi da će veliki dio bankarskog sistema u narednom periodu biti fokusiran upravo na proizvodnju zelene energije.

"Za to će nam biti potrebna i podrška država u cijelom regionu, posebno u BiH gdje je proizvodnja elekrične energije iz uglja i dalje veoma snažna, a zagađenje zraka je jedno od najgorih pitanja. Mladi nam otvoreno kažu da ne žele više živjeti u ovakvoj sredini. To je naša, odnosno odgovornost naših generacija, koje trebaju donijeti ispravne odluke i promijeniti način života", naglašava Brodnjak.

U okviru cjelodnevnog događaja realiziran je i niz drugih sadržaja značajnih za ovu temu, kako bi NLB grupacija kao začetnik i organizacija koja teži da bude pokretačka sila razvoja i napretka u regionu, ovu temu približila svima i potaknula da održivost postane temeljni stub budućih odluka i planova organizacija i kompanija u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je mali korak, jer konferencija je samo mali vid podsticaja onoga što NLB Banka želi raditi u budućnosti, kroz različite vrste proizvoda, donacija i sponzorstava projekata koji se tiču energetske efikasnosti. Jako je bitno spomenuti i kolektivno osvještenje, jer nije bitno samo da pričamo kako neko drugi treba nešto uraditi, već da krenemo sami od sebe, smanjujući emisiju štetnih čestica u zraku, ali i isto tako trebamo biti svjesni da to kreće iz kuće, od edukacije naše djece i najbližih", kazala je predsjednica uprave NLB Banke d.d. Sarajevo Lidija Žigić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U cijeloj ovoj priči Žigić naglašava i važnost socijalnog trenutka.

"Onim što želimo vratiti u zajednicu pokazujemo koliko NLB Banka je ozbiljna te koliko ozbiljno mislimo kada kažemo da je ovaj region naš dom i da mi ovdje želimo podržavati različite sportove, djecu, a posebno institucije i udruženja koja aposlutno dosad nisu imala adekvatnu pomoć", nastavlja Žigić.

Na panelu "Izazovi i prilike ulaganja primjenom ekoloških, socijalnih i upravljačkih (ESG) kriterija", među govornicima se našla i direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle Džemila Agić.

"Da bismo ostavili bolje tragove prvenstveno moramo krenuti od sebe i kroz svoj rad doprinijeti poboljšaju uslova življenja, ekološkoj situaciji te smanjiti utjecaj na klimatske promjene. Moramo biti dobar primjer, a u svom poslu tražiti mogućnost da djelujemo", kaže Agić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Dobre prakse postoje i u Tuzli, a brojne projekte do danas je realizirao Centar za ekologiju i energiju. Prateći trendove koji se dešavaju u Evropi, ovaj centar je doprinio poboljšanju ekoloških prilika u gradu soli.

"Mi smo prije svega radili projekte kroz koje smo davali subvencije za toplotnu izolaciju objekata, o čemu smo pričali kroz medije, educirali građane i utjecali na donosioce odluka. Nakon izvjesnog perioda to su preuzeli Tuzlanski kanton, ali i grad Tuzla. Kada je riječ o solarnoj energiji, prvenstveno smo pravili solarne kolektore, zatim smo educirali zanatlije, a sada radimo sa školama te uvodimo novo zanimanje, paralelno educirajući profesore", ističe Agić.

Na konferenciji su partneri predstavili održiva rješenja za budućnost pa je kompanija Zeka prezentirala sve pogodnosti solarne pumpe, Eurosolar – Hifa Oil solarne nadstrešnice za parking i druge solarne proizvode, Mastercard je javnost podsjetio na saradnje sa NLB Bankom fokusirane na podršku održivom turizmu i promociju prirodnih ljepota naše zemlje, dok je Lukavac Cement, kao pionir u korištenju alternativnih goriva, promovisao dekarbonizaciju i postulate modernog poslovanja prema EU normama.

Poseban segment skupa bio je posvećen predstavljanju rada Centra za autizam "Meho Sadiković" iz Tuzle i Udruženja "Moja zvjezdica" iz Sarajeva.

Svi prisutni su mogli pogledati i umjetničke radove učenika 11 škola iz Tuzlanskog kantona, pristigle na konkurs "Nova prilika", a najuspješniji autori su obradovani vrijednim nagradama.

Iz NLB grupacije su najavili da će ovakve i slične događaje realizirati i u budućnosti, jer zdrav okoliš predstavlja prioritet za bolji živog nadolazećih generacija.