Pregovori u toku
71

Njemački gigant uskoro planira graditi fabriku tenkova u Ukrajini

L. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački koncern Rheinmetall želi u Ukrajini izgraditi pogon za proizvodnju tenkova Panther. Ovo je potvrdio izvršni direktor Rheinmetall Armin Papperger.

Prema njegovim riječima, firma za proizvodnju tenkova u Ukrajini može se izgraditi za otprilike 200 miliona eura. Godišnje bi se moglo proizvesti do 400 borbenih tenkova tipa Panther.

Riječ je o konceptu novog tenka koji je Rheinmetall predstavio u ljeto 2022. godine. Razvijen je na temelju tenka Leopard 2.

Papperger je istaknuo da je optimističan povodom pregovora s ukrajinskom vladom. Konačna odluka će stupiti na snagu, nada se Papperger, u sljedeća dva mjeseca.

Generalni direktor također je uvjeren da će postrojenje biti moguće zaštititi sistemima protuzračne obrane od ruskih napada.

Osim toga, prema Pappergeru, Ukrajini za pobjedu treba 600-800 tenkova. A da bi se zadovoljila ta potreba, potrebno je što prije pokrenuti proizvodnju novih tenkova. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajini trenutno treba 300-500 tenkova za protuofanzivu.

Ambasador Ukrajine u Francuskoj Vadim Omelčenko istaknuo je da su različite zemlje zvanično potvrdile svoj dogovor da Ukrajini isporuče ukupno 321 jedinicu teških tenkova. Međutim, britanski "The Times" izvijestio je sredinom februara da će samo 50 zapadnih tenkova stići u Ukrajinu do sredine aprila.