Privreda
34

Njemački filozof Jürgen Habermas kritikovao politiku Evropske unije

FENA
Jürgen Habermas
Jürgen Habermas
Cijenjeni njemački filozof Jürgen Habermas (83) oštro je kritikovao politiku Evropske unije (EU) rekavši da se ona "srozala na nivo tehnokracije koja se prilagođava finansijskim tržištima".

Ugledni njemački filozof Jürgen Habermas održao je predavanje na Katoličkom univerzitetu u belgijskom Leuvenu, koje je pažljivo slušao i predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy, piše Deutsche Welle.

Predavanje 83-godišnjeg Habermasa pod nazivom "Demokracija, solidarnost i evropska kriza" pratilo je 500 studenata u samoj dvorani, a u publici je bio i predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy, čovjek koji je odgovoran za koordinaciju mjera protiv krize u EU.

Habermas je oštro kritizirao politiku EU rekavši da se ona srozala na nivo tehnokracije koja se prilagođava finansijskim tržištima. Međutim, po njegovim riječima, potrebno je razviti nadnacionalnu demokraciju, u kojoj i dalje ima mjesta za nacionalne države, koje bi morale predati nadležnosti iz domene svog suvereniteta.

"Ako žele sačuvati monetarnu uniju, više nije dovoljno da se daju krediti kako bi se popravila konkurentnost prezaduženih zemalja, kada se uzmu u obzir njihove strukturne razlike. To nije dovoljno", istakao je Habermas.

Dodao je da je nužna solidarnost i kooperativan pristup, koji mora proisteći iz zajedničke političke perspektive. Zatražio je i političku demokratizaciju Evropske unije kao i demokratsku kontrolu Evropskog vijeća, čiji je predsjedatelj Herman van Rompay pažljivo slušao predavanje. Habermas je zahtijevao sazivanje novog Konventa koji bi predložio novi ugovor za Evropsku uniju.

Njemački filozof je rekao da ključeve promjene Unije u rukama drži njemačka vlada. Ta zemlja, po njegovom mišljenju, ima vodeću ulogu u Uniji na osnovi ekonomske snage i brojnosti stanovništva, ali ni u kojem slučaju se ne bi smjela uputiti na samostalan nacionalni put.

"Ne radi se o njemačkoj Evropi već o Njemačkoj u Evropi", naglasio je njemački filozof.

Predsjedatelj Evropskog vijeća Herman van Rompuy se prisjetio kako je i on 1968. godine počeo studirati filozofiju, a već tada je Habermas bio poznat kao profesor sociologije na Frankfurtskom univerzitetu.

Van Rompuy ne krije da izuzetno cijeni njemačkog filozofa, no s njim se i nije složio po mnogim pitanjima.

"Nismo se baš u svemu složili, profesore, jer političari i intelektualci prirodno imaju različite uloge i različitu vrstu odgovornosti", rekao je on.

Van Rompuy je u svom kratkom obraćanju proturječio Habermasu, tvrdeći da su brige o iskušenju da neke članice Unije, recimo Njemačka, pođu svojim putem pretjerane. Van Rompuy je naglasio da su sve članice dobro integrirane u Uniju i da je nastao osjećaj zajedništva.

Habermas je rekao, da ima razumijevanja da Evropsko vijeće oklijeva s donošenjem dalekosežne odluke.

"Niko ne odustaje rado od vlastite moći, ali ekonomske činjenice će iznuditi promjenu", poručio je 83-godišnji njemački filozof Jürgen Habermas čelnicima Evropske unije s predavanja na belgijskom univerzitetu.