Posljedice koronavirusa
167

Njemački Bundestag prihvatio paket od 750 milijardi eura za pomoć ekonomiji

A. B.
Njemački Bundestag (Foto: EPA-EFE)
Njemački Bundestag (Foto: EPA-EFE)
Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag prihvatio je u srijedu paket pomoći u iznosu od 750 milijardi eura kako bi ublažio utjecaj i štetu koju je napravila pandemija koronavirusa u ekonomiji.

DW piše da su za paket mjera pomoći glasali predstavnici svih parlamentarnih stranaka s izuzetkom zastupnika Alternative za Njemačku (AfD) čiji članovi su se suzdržali od glasanja.

Kako bi se finansirale hitne mjere, vlada kancelarke Angele Merkel planira preuzeti novi dug države prvi put od 2013. godine.

Zastupnici su tzv. kancelarskom većinom izglasali i privremeno ukidanje tzv. kočnice za zaduživanje koja je uvrštena u Ustav nakon svjetske finansijske krize 2008. godine.

Ignorisanje blokade novog zaduživanja je moguće u slučaju prirodnih nepogoda ili vanrednih situacija. Kancelarska većina se odnosi na većinu svih, a ne samo prisutnih zastupnika u Bundestagu. To znači da vlada u 2020. godini može preuzeti još 156 milijardi eura kao dio paketa pomoći.

Njemačka vlada je dodatno na raspolaganje stavila još 600 milijardi eura u obliku kreditnih garancija i sredstava za eventualnu nacionalizaciju kompanija koje su zbog pandemije zapale u finansijske poteškoće.

Mjere, osim pomoći kompanijama u obliku kreditnih garancija, predviđaju i direktnu finansijsku pomoć malim i samostalnim poudzetnicima, kao i dodatnu finansijsku podršku zdravstvu. U paket mjera spada i zaštita podstanara koji zbog finansijskih problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa nisu u stanju plaćati stanarinu.

Zastupnici su izglasali i mjeru po kojoj menadžerima kompanija koje budu koristile fondove iz paketa mjera vezanih uz krizu zbog koronavirusa neće biti moguće isplaćivanje bonusa na kraju godine.

Sada se očekuje da u petak u hitnom parlamentarnom postupku paket odobri i gornji dom parlamenta Bundesrat.