|

Njemački Bayer želi postati najveći proizvođač sjemenki i pesticida

Njemački Bayer želi postati najveći proizvođač sjemenki i pesticida
7
Klix.ba
19.5.2016. u 10:59
42
komentara
7

dijeljenja
Njemački Bayer želi postati najveći proizvođač sjemenki i pesticida Foto: EPA
Njemačka farmaceutska i hemijska kompanija Bayer želi kupiti veliku i uspješnu poljoprivrednu kompaniju Monsanto.
Bayerova ponuda doalzi u vrijeme velikih spajanja svjetskih kompanija kao što su Dow Chemical, DuPont i Syngenta. Sve nabrojane kompanije bave se poljoprivrednim i pratećim hemijskim djelatnostima.

Konkretna ponuda njemačkog giganta je prekrivena velom tajne, a postoje i indicije da je cijeli potencijalni proces spajanja kompanija biti zakočen kompleksnim zakonima protiv monopola, piše CNN.

Ipak, zvanični stav Monsanto ostat će nepoznat dok upravni odbor kompanije ne sagleda cjelokupnu ponudu njemačke firme. Njihovo eventualno spajanje kreiralo bi najvećeg proizvođača sjemenki i pesticida na svijetu.

Tržišna vrijednost Bayera je oko 85 milijardi eura, a pored poznatog farmaceutskog udjela njemačka firma je i drugi najveći proizvođač hemijskih preparata za usjeve, dok je Syngenta na prvom mjestu.

Monsanto ima tržišnu vrijednost od oko 40 milijardi eura, a kompanija je tri puta bezuspješno pokušavala kupiti spomenutu švicarsku Syngentu. Naposljetku, Syngenta je pristala na ponudu firme ChemChina za oko 40 milijardi eura.

Iako nema zvaničnih informacija, pretpostavlja se da će eventualna ponuda Bayera biti vrjednije od spajanja kompanija Syngenta i ChemChina.

Ipak, najveće spajanje dvije kompanije spomenute industrije jeste 120 milijardi eura vrijedno udruživanje Dow Chemicala i Du Ponta.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...