Reportaža iz BiH
112

Njemački ARD o Nijazu Hastoru: U Njemačkoj izaziva negodavanja, a u BiH predstavlja nadu

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Njemačka javna radiotelevizija ARD objavila je u nedjelju prilog o bh. poduzetniku Nijazu Hastoru, vlasniku Prevent grupacije. Budući da Hastorovi poslovi u Njemačkoj nailaze na negodovanja, novinar tog servisa Darko Jakovljević se uputio u Goražde. ARD javlja da, za razliku od Njemačke, Prevent grupacija i njen vlasnik u Bosni i Hercegovinu predstavljaju nadu za cijelu državu.

Nijaz Hastor u Njemačkoj želi preuzeti veći broj kompanija, a često i protiv volje rukovodstava i radnika tih kompanija. U maju su zbog toga, naprimjer, uposlenici bavarskog dobavljača autodijelova Grammer organizirali proteste protiv investitora Hastora. Bosanski poduzetnik za njih predstavlja strah i trepet, ali i za njemačku autoindustriju.

Međutim, iz Bosne i Hercegovine stiže druga slika. Novinar ARD-a Darko Jakovljević je na tragu priče o Nijazu Hastoru otišao u Goražde, gdje je naišao na sasvim drugačiju sliku o ovom poduzetniku. U Bosni i Hercegovini je Hastor osoba koja ulijeva nadu, a kao takav, javlja ARD, potreban je ratom razrušenoj zemlji.

ARD se u reportaži iz Bosne i Hercegovine dotakao ratnih zbivanja, navodeći da je poginulo blizu 100 hiljada ljudi, a da je Goraže grad na istoku zemlje koji je bio u centru tih zbivanja. Navode da je u tom gradiću sa 25 hiljada stanovnika, po naredbi generala Ratka Mladića, poginulo više od četiri hiljade ljudi. Također su naveli da se presuda Mladiću očekuje u srijedu.

Danas, međutim, drukčija slika. Zahvaljujući novootvorenim fabrikama, ekonomski razvoj Goražda napreduje. ARD pritom ne zanemaruje ulogu Nijaza Hastora i njegove proizvodnje autopresvlaka, koju predstavljaju kao čudo u zapošljavanju.

Lejla Ferhatbegović, voditeljica pogona Preventa u Goraždu, kaže za ARD da joj mnogo znači taj posao, naročito imajući u vidu da joj se ta prilika ukazala odmah nakon studija. Priliku joj je pružio Nijaz Hastor.

Emina Kadrić bi, kaže, još davno otišla iz Bosne i Hercegovine da nije Hastora.

"Nijaz Hastor nam je u svemu pomogao. Bez njega ne bismo još uvijek imali tekuću vodu", kazala je Kadrić za ARD, dodavši da bi cijelo selo do sada nestalo.

Tako u Goraždu, dominantno muslimanskoj sredini, rade i radnici putnici iz Republike Srpske. Jedan od primjera je Mario. On kaže da je u RS-u mnogo gora situacija i da su na vlasti nacionalistički političari.

"Ovo je firma u kojoj se udružuju različite nacionalne grupe", kategoričan je Mario.

Nijemac Martin Gaber želi dovesti investitore u državu, međutim, mnogo toga ga plaši: korupcija, birokratija, a posebno nestabilni politički odnosi.

"U ovoj zemlji se koristi retorika koja u ljudima ubija nadu, gdje se konstantno crtaju etničke mape podjela. Beznađe je došlo do te mjere da tjera ljude na iseljavanje, a to ne šalje poruku da ovdje ikada može biti bolje", kaže Gaber.

Usprkos tome, izvještava ARD, u Goraždu i cijeloj Bosni i Hercegovini, zahvaljujući privrednicima kao što je Nijaz Hastor, postoji nada.