Blizu embarga
19

Njemačka može bez ruske nafte, uvoz već značajno smanjen

S. Š. U.
Njemački ministar ekonomije Robert Habeck (Foto: EPA-EFE)
Njemački ministar ekonomije Robert Habeck (Foto: EPA-EFE)
Berlin bi mogao podnijeti embargo na uvoz ruske nafte, izjavio je njemački ministar za klimu i ekonomiju Robert Habeck, sugerirajući da bi zemlja mogla prekinuti svoju ovisnost o Moskvi u roku od nekoliko dana.

Habeck je, govoreći na konferenciji za novinare jučer u Varšavi, rekao da je Njemačka uspjela da smanji svoje oslanjanje na rusku naftu za dvije trećine u posljednjih nekoliko sedmica, smanjivši udio uvoza koji je u januaru ove godine iznosio 35 posto na 12 posto nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Preostali ruski uvoz snabdijeva rafineriju Schwedt u istočnoj Njemačkoj, budući da su druge lokacije već prešle na alternativne dobavljače. Schwedt, kojim upravlja ruski državni Rosneft, snabdijeva gorivom veliku većinu grada Berlin-Brandenburga.

Nedostatak naftne infrastrukture koja povezuje bivšu Zapadnu i Istočnu Njemačku znači da bi istočne pokrajine zemlje bile posebno teško pogođene obustavom uvoza, ali rješenje je blizu, najavljuuje Habeck.

"Suočavanje sa Schwedtom je zadnji zadatak koji još uvijek stoji na putu potpunog osiguranja snabdijevanja energijom. Već sada mogu reći da je naftni embargo postao izvodljiv za Njemačku", kazao je Habeck.

[TWITTER]1519173008333721600[/TWITTER]

Njemački ministar ekonomije boravio je u Varšavi kako bi utvrdio mogu li se rafinerije nafte u istočnoj Njemačkoj djelomično snabdjeti pošiljkama preko poljske luke Gdanjsk, i naglasio da dvije zemlje zajedno rade na tom pitanju.

Što se tiče preostale ovisnosti Njemačke o fosilnim gorivima iz Rusije, ministar je istakao je Berlin na putu da pronađe alternativne opskrbe ugljem kako bi se mogao pridržavati mogućeg embarga EU na uvoz ruskog plina i nafte, a blok je ranije ovog mjeseca odlučio da prekine kupovinu ruskog uglja do augusta ove godine.