Podaci Destatisa
204

Njemačka ekonomija već u maju zabilježila rast, industrijska proizvodnja rasla za više od 10 posto

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Već nakon popuštanja mjera uspostavljenih zbog suzbijanja širenja virusa industrijska proizvodnja u Njemačkoj se oporavila, podaci su državne statističke afencije Destatis.

Industrijska proizvodnja u maju je porasla 7,8 posto u odnosu na mjesec ranije, kada je prema revidiranim podacima potonula 17,5 posto. Ipak, očekivanja ekonomista su bila da će proizvodnja rasti 10 posto.

Najveći je skok proizvodnje zabilježio je sektor investicija i to 27,6 posto u odnosu na april. Energetski sektor porastao je 1,7, a građevina 0,5 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Nakon što se izuzmu proizvodnja energije i građevina, što je dio statističkih standararda, njemačka industrijska proizvodnja u maju je porasla za 10,3 posto.

"Industrijska proizvodnja vjerojatno je prošla najnižu točku, ali su kapaciteti unatoč oporavku i u maju bili vidno slabo iskorišteni", stoji u osvrtu na izvještaj Ministarstva privrede i energetike.

Rast narudžbi nagovještava nastavak rasta proizvodnje u idućim mjesecima, ističu u ministarstvu, aludirajući na jučerašnji izvještaj.

Nastavak oporavka u idućim mjesecima mogao bi ugroziti u prvom redu eventualni nepovoljan trend u međunarodnoj potražnji, upozoravaju u ministarstvu.

Usporedba s prošlogodišnjim rezultatima iz maja ponovo pokazuju oštar pad industrijske proizvodnje, za 19,3 posto. U aprilu je proizvodnja prema revidiranom podatku potonula 25 posto.