Matematika je jasna
70

Niža cijena plina ne znači manji račun za grijanje, moguće je i poskupljenje

I. P.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
BH-Gas je najavio snižavanje cijene za distributere u iznosu od 9,4 posto u odnosu na dosadašnju cijenu. Ono što je sljedeći korak jeste upućivanje prijedloga Vladi Federacije BiH koja tu odluku treba odobriti. Građane koji koriste plin direktno ili kroz centralno grijanje zanima kako će se ova najavljena odluka odraziti na džep.
Još je rano za odgovor, bar kada je u pitanju najveći distributer toplotne energije u BiH - sarajevske Toplane. Ali ako se odgovor krije u ranoj matematici, građani nemaju razloga za slavlje.

Zašto neće biti pojeftinjenja?

Treba imati na umu da je u maju 2019. godine došlo do gotovo 30-postotnog poskupljenja plina, ali je kantonalnim subvencijama ono amortizovano u korist krajnjih potrošača koji su nastavljali plaćati račune po cijenama iz aprila 2019. Nakon poskupljenja uslijedilo je novogodišnje pojeftinjenje od oko 8,59 posto, a sada je najavljeno pojeftinjenje za dodatnih 9,4 posto.

Prije poskupljenja od gotovo 30 posto u maju 2019. godine, cijena kubika gasa iznosila je 0,495 KM. Nakon poskupljenja cijena je bila 0,640 KM, a korisnici Toplana je nisu osjetili zbog intervencije države odnosno kantona. Nakon spomenutog pojeftinjenja od 8,59 posto ona je pala na 0,585 po kubiku. Novom predloženom korekcijom cijena kubik bi koštao 0,530 KM. Dakle, matematika kaže da ne može biti pojeftinjenja grijanja jer cijena nije ispod 0,495 KM.

Zašto će možda biti poskupljenja?

Zbog subvencija cijena je ostala stabilna i nakon posljednjeg pojeftinjenja iako je ona zapravo trebala skočiti za krajnje korisnike imajući u vidu ranije poskupljenje od 30 posto. To se zove "pojeftinjene poskupljenja". Subvencije u trenutnom odnosu igraju važnu ulogu i da bi računi korisnika Toplana i Sarajevogasa ostali stabilni one moraju ostati na snazi, a to vjerovatno neće biti slučaj.

Iz Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo za portal Klix.ba je objašnjeno da će direktni korisnici Sarajevogasa vjerovano imati veće račune jer subvencija zaključno datumom 1. maj više nema.

Ministrica Nihada Glamoč kratko je kazala da će Toplane na osnovu kalkulacija, kada nove cijene konačno budu "na snazi", odrediti da li mora ili ne mora doći do povećanja cijena.

Ipak, ako je Sarajevogas ostao bez subvencija koje su služile građanima, i ako će nova cijena biti 0,530 KM po kubiku plina (0,035 KM više nego u aprilu 2019.), Toplane imaju teoretski i tehnički razlog za povećanjem cijena prema građanima.

Kako je za portal Klix.ba ranije rekao Berin Alagić, direktor sarajevskih Toplana, ovo preduzeće kupuje energent od distributera, a kada distributer (Sarajevogas) promijeni cijenu prema Toplanama, onda i Toplane imaju razlog obratiti se Vladi KS za korigovanjem cijena prema krajnjim korisnicima.

Rane kalkulacije su jasne, ostaje da se isprati proces korigovanja cijena koji treba započeti odlukom Vlade FBiH, a završiti na našim računima. Pitanje je da li sa istim ili većim brojevima.